Људи ће морати да напусте земљу како би преживјели

Срна
Људи ће морати да напусте земљу како би преживјели

ЊУЈОРК- У студији коју потписују научници из САД, Пољске, Кине и Индије наведено је да ће људи морати да оду са Земље како би преживјели будуће катаклизме.

Како наводе научници, у сљедећих 200 година људска интелигенција могла би се развити до тачке у којој би постала "цивилизација типа један" по Кардашевом моделу. Ријеч је о моделу осмишљеном 1964. године који процјењује колико је цивилизација близу освајања свемирских пространстава и међупланетарног путовања. Модел се заснива на различитим врстама енергије коју свака цивилизација може да користи и апсорбује.

За међупланетарни живот, неопходно је да људи науче како да искориштавају обновљиву енергију. "Цивилизација типа један" јесте "планетарна цивилизација", која је научила да користи све главне изворе енергије на својој планети. Али, према тој класификацији, људи још нису на том степену, јер нису у потпуности овладали нуклеарном и енергијом из обновљивих извора.

"Цивилизација типа два", која је названа "звјездана цивилизација", подразумијева да човјечанство може прикупљати и похрањивати сву енергију коју њена звијезда испушта. "Цивилизација типа три", односно "галактичка цивилизација", може да прикупља и управља енергијом коју производи цијела галаксија.

Човјечанство би требало тежити томе да оствари драматичну транзицију у кориштењу енергије између 2020. и 2050. године, односно што прије, како би ријешило барем најбитније проблеме на путу даљег развоја цивилизације, записали су научници у свом раду. Ако човјечанство испуни оптимистичке процјене које су научници навели у својој студији, до "цивилизације типа један" могло би доћи до 2371. године, у 24. вијеку, преносе научни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана