Љубавни командоси чувају парове у Индији осуђене на смрт

Агенције
Љубавни командоси чувају парове у Индији осуђене на смрт

Више од хиљаду убистава дешава се сваке године у Индији, а жртве су млади који желе да се вјенчају из љубави, а не на силу. Због тога је и основана организација "Љубавни командоси", чији је циљ да помажу младим заљубљеним паровима. Њихова помоћ огледа се у пружању правне и друге помоћи, а најважније - помажу им да сачувају живу главу.

Такозвана "убиства из части" - то јест убиства члана породице за кога се сматра да је нанио срамоту дому тиме што одбија уговорени брак, или ако изабере партнера из друге касте или друге религије - постала су ружна свакодневица у Индији. Сваке године изврши се више од хиљаду оваквих убистава.

У децембру прошле године, 29-годишњак из Калкуте одвукао је своју 22-годишњу сестру на улицу и наочиглед свих одрубио јој главу, зато што је побјегла са својим бившим дечком и осрамотила породицу.

У једној од "сигурних кућа", са пет спојених соба иза неугледних врата међу уџерицама, склониште је нашло пет парова који су одбили да се растану и удају за потпуне странце.
Кућа је такође и сједиште добротворног центра којим управља Санџој Сачдев.  

- Чим добијемо званичну канцеларију, можемо се сматрати мртвим - каже Сачдев.  

Наиме, његова глава је уцијењена на 500.000 рупија (око седам хиљада евра), а награду је расписао сабор религијске заједнице који се жестоко противи његовој хуманитарниј иницијативи. 

Али, он се не да лако уплашити.  

- У овој земљи нема много мјеста за љубав, али ми шаљемо поруку свијету да Индија није само земља убица љубави, већ имамо и оне који штите љубав", каже Санџој (52), бивши новинар.  

Заљубљене чива 11.000 "командоса" 

Његов центар позове у просјеку 300 младих дневно, а он запошљава око 11.000 волонтера, "љубавних командоса" широм земље, који младима нуде правну заштиту, помажу им у проналажењу станова и који пружају 24-часовну телефонску помоћ. 

На Санџојевом скринсејверу налази се слика 25-годишње Мевиш и 29-годишњег Абдула, њеног мужа. Када је Мевиш побјелга са Абдулом, савјет стараца у њеном селу расписао је награду од 2.300 фунти за убиство младог пара, који је побјегао у Делхи, гдје им се родила ћеркица.  

Послије двије године скривања у новембру прошле године вратили су се у село, како би Абдул могао да љегује остарјелу мајку. Међутим, послије недјељу дана, убијен је усред дана.  

Мевиш, која је родила и друго дијете нешто прије Божића, сада се плаши за свој и живот своје дјеце...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана