Љубавна пјесма за кинеског предсједника

Тања Шикањић
Љубавна пјесма за кинеског предсједника

"Кина има тату Сија и без обзира колико је крупан тигар он га се не боји. Он се не боји ни неба ни земље и сањамо да га сретнемо".

Овако почиње пјесма "Тата Си воли маму Пенг" која је у задњих неколико дана постала једна од најпопуларнијих пјесама у Кини.

Она велича кинеског предсједника Сија Јинпинга и његову жену Пенг Лијуан.

Иако ова пјесма подсјећа на раније нумере у којима је величан култ Мао Це Тунга многи Кинези су је прихватали као одличну љубавну пјесму и предсједнику Сију и његовој супрузи.

Јинпинг је први кинески предсједник који се често слика са својом гламурозном женом.

Спот пјесме, који приказује њежну размјену погледа првог пара Кине, појавио се на највећем кинеском интернет порталу за размјену снимака да би га убрзо затим почели приказивати званични медији.

Пјесму су написала двојица музичара из централне провинције Хенан и до сада је имала више од 125 милиона прегледа.

- Видјели смо доста слика првог пара Кине и мислили смо да би њихова прича могла бити добра основа за љубавну пјесму - рекао је Ју Рунзе, један од ауторског двојца и пјевач популарне пјесме.

Текст пјесме, који је готово дјечије безазлен, не оставља простора за негативну интерпретацију односа кинеског предсједника и његове жене, што је иначе веома осјетљива тема у очима комунистичке партије.

"Си тата воли маму Пенг и њихова љубав је легендарна" стоји у једној строфи пјесме.

"Породица која буја, земља која буја, све то буја под небесима!", стоји у другом стиху.

Кинески лидери су познати по великом скривању свог породичног живота. Ипак Си је нешто другачији јер је имао неколико изненађујућих појава са својом женом на јавним мјестима у Пекингу, укључујући ресторан специјализован за кнедле.

Осим тога, он је приказан у облику цртаног лика што је иначе ријетко јер се слика и приказ кинеских лидера строго контролише.

Сијева жена, која је познати народни пјевач, такође има запаженију улогу него раније прве даме Кине и често прати мужа у иностранство носећи одјећу познатих модних креатора.

Колико је јака контрола у вези са питањем извјештаја о животу првог пара говори и чињеница да су кинеске власти недавно забраниле да се пише лош хороскоп за шкорпије рођене 20. новембра, односно на дан када је рођена Пенг.

Такође је у истој директиви наложено медијима да не објављују вијести и хороскоп који говори да близанци, хороскопски знак предсједника, нису компатибилни са шкорпијама.

Односи Сија и Пенг су добро документовани и њихове бројне фотографије су приказане у јавности, што је и дало овом бенду инспирацију да напише пјесму.

Неки ипак мисле да нова пјесма подсјећа "на фанатични ентузијазам Културне револуције" мислећи на шездесете године у Кини када је тадашњи предсједник Мао имао готово статус бога. Аутори пјесме су рекли да пјесма нема никакве везе са политиком. 

Ју додаје да је сан сваког кинеског музичара да наступа на званичној прослави кинеске нове године када државна телевизија преноси тај догађај милионима Кинеза.

- Надамо се да ће наша пјесма привући пажњу - каже Ју.

- Плакао сам док сам гледао спот пјесме. Једноставно ме је дирнула њихова љубав - објавио је један Кинез на сајту Вејбо након гледања спота.

Цртани филм

Ово није први пут да је Си Јинпинг постао популаран на интернету. У октобру 2013. мистериозни извор је направио цртани филм у којем се објашњавају улоге свјетских лидера, укључујући и улогу предсједника Сија. Након тога државни медији су масовно преносили тај цртани филм.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана