Љубав према природи дјелимично се преноси са родитеља

Срна
Љубав према природи дјелимично се преноси са родитеља

ЛОНДОН - Љубав према природи дјелимично се преноси са родитеља, али и околина људи игра улогу, показала су истраживања, пише “Дејли мејл”.

 

Студија је испитала 1.153 пара близанаца из британског регистра “ТвинсУК” о томе како доживљавају природу и замолила их да оцијене своје познавање и жељу да буду у природи.

Једнојајчани близанци, који дијеле скоро 100 одсто гена, имали су више сличних погледа на природу и колико је често посјећују, у поређењу са неидентичним близанцима који дијеле око 50 одсто својих гена, открили су истраживачи.

Научници сматрају да њихова открића указују на умјерен утицај генетике на то како људи доживљавају природу.

Утврђено је да је боравак на отвореном добар за ментално здравље, али различити људи различито доживљавају природу и од ње имају користи.

Чиа-Чен Чанг, са Националног универзитета у Сингапуру, наводи да се боравак у природи повезује са бољим здрављем и благостањем. “Студија близанаца показује да на жељу особе да буде у природи и колико често то доживљавају утичу и гени и лична искуства”, рекла је она.

Студија пружа прве доказе да гени могу утицати на то како се људи осјећају према природи и на њихову склоност да посјећују такве просторе.

Они који су оријентисани на природу могу је активно тражити, чак и ако то значи путовање.

Они који живе у урбаним срединама обично имају мање искуства са природом, због ограниченог приступа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана