Љубав на афрички начин: Што је дјевојка дебља, то има више шансе за удају

Г.С.
Љубав на афрички начин: Што је дјевојка дебља, то има више шансе за удају

Африка је један од најразноврснијих континената када причамо о култури и религији, а то доприноси најразличитијим обичајима и шароликим вјенчањима.

Можда просјечном човјеку звуче шокантно, али за људе у Африци ови обичаји представљају устаљену норму која мора да се испоштује. Афричке културе обилују занимљивим обичајима и традицијама у вези са вјенчањима, а ово су само неке од њих:

У Судану и другим мјестима дуж обале Нила, младожења младу купује кроз стоку и овце, као надокнада за губитак радне снаге коју је представљала жена. Она може коштати и до 30 и 40 грла стоке! Често је врло тешко платити жену тако да породици још остаје стока за своје потребе.

У Сомалији је дозвољено имати чак и четири жене! Наравно, ако је мушкарац у могућности да их све издржава и код њих није ништа необично да жена буде вјерена прије него што се чак и родила. Свијетле, свечане боје, музика и плес су оно што је својствено сваком вјенчању овог континента. Заједничко свим вјенчањима је концепт прелаза из дјетињства у одрасло доба, гдје се подстичу вјенчања у доби од 13 до 15 година, чим се достигне физичка зрелост.

У Јужном Судану, ако братова супруга остане удовица, други брат може да је ожени. Дјецу из новог брака, сматрају потомцима покојног сродника.

У Етиопији, традиција “отимања младе” подразумијева да младожења и његови пријатељи оду у кућу младе и “отму” је како би је одвели на своје вјенчање. Ово није право киднаповање, већ је више ријеч о симболичном гесту којим се потврђује љубав и спремност на заједнички живот.

У Мауританији, традиција “gavage” подразумијева да млада мора добити на тежини прије свог вјенчања како би се сматрала привлачном и здравом. Млада се храни обилно како би добила на тежини, а ово се сматра симболом богатства и просперитета.

У неким дјеловима Замбије, млада и младожења морају попити мјешавину воде, соли и чили папричица прије него што започну прву брачну ноћ. Овај обичај симболизује њихову снагу и издржљивост у браку.

У неким афричким културама, попут културе Зулу у Јужној Африци, младожења мора одабрати жену коју жели да ожени и њеном оцу понуди новац и краве у замјену за њу. Овај обичај се зове “лобола”.

У Камеруну, традиција “Tasting the soup” подразумијева да младожења проба супу коју је млада скувала како би се увјерио да је добра домаћица и да ће знати да припреми укусна јела.

У неким дјеловима Африке, попут Гане, младожења и млада морају заплесати традиционални плес прије него што се вјенчају. Плес се зове “агбадза” и плесни покрети симболизују снагу, издржљивост и јединство пара.

Интимни контакт са тетком невјесте

Племе Бануанкор у Уганди и дан данас практикује обичај који код многих људи изазаива чуђење - младожења има интимни контакт са тетком невјесте. На дан вјенчања приређује се гозба у дому невјесте на којој њен отац треба да закоље бика, послије тога се приређује и гозба код младожење. Али обичај налаже да се овдје обаве и два теста која укључују тетку. Она прво мора да провјери невиност код дјевојке, који уколико не прође може да се суочи да казном смрћу.

Други тест подразумијева тестирање сексуалне способности младожење тако што има односе са њим, ово се ради јер тетка мора да провјери да ли је будући младожења у стању да направи потомство.

Разводи

Разводи у Афричким браковима су ријетки, а проблеми у браку су често представљани пред породицама у нади да ће се пронаћи одговарајуће рјешење. Често чак и читава села учествују у рјешавању проблема како би се спасио брак.

Брак је светиња у цијелом свету, а људи Африке то схватају прилично буквално без обзира на то која је култура у питању, као и разлика у верским уверењима. Заправо, многе културе имају чак и писана правила која су ту да подсјете на то да се индивидуе у браку морају једначити у циљу да би брак успео.

Ово су само неке од занимљивости везаних за афричка вјенчања. Постоји још много занимљивих обичаја и традиција које се практикују у различитим афричким културама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана