Љубав и слога у дому Мугабеових

Тања Милаковић
Љубав и слога у дому Мугабеових

Њежан брачни пар препун љубави, сложна породица која се прије сваког заједничког оброка помоли, а за трпезом расправља о Богу, филозофији, лошим оцјенама свога сина због чега ће му одузети плејстејшн и свему добром што су учинили за своју земљу, слика је коју нови јужноафрички документарни филм нуди о Роберту Мугабеу, контроверзном предсједнику Зимбабвеа и једном од најдуговјечнијих афричких политичара којем су ЕУ и САД забранили улазак на њихову територију због кршења људских права.

До сада незабиљежен увид у приватни живот афричког политичара и његове супруге Грејс био је омогућен Дали Тамбу, новинару из Јужноафричке Републике и сину тамошњег борца против апартхејда преминулог Оливера Тамба који је био у пријатељским односима са Мугабеом, што објашњава како је до снимања уопште и дошло.

Тамбу је допуштено да уђе у унутрашњост предсједникове резиденције у Харареу, да сједне за породични сто Мугабеових и камером забиљежи њихова присјећања на почетак заједничке љубави. Тамо, за столом гдје је Мугабе примао стране државнике док против њега нису уведене санкције, Тамбо је у стилу своје популарне документарне серије “Људи с југа” затражио од чланова породице да погледају једно у друго и причају о својим међусобним осјећањима.

Како је “Гардијан”, чијим је новинарима допуштено да погледају два наставака документарног филма који ће премијеру имати у јуну, написао - жртвама Мугабеове владавине, коју неки описују да граничи с диктатуром, “вјероватно ће се смучити од тих призора”.

- Пун си љубави, дарежљив си, на неки начин си ме одгојио и знаш да сам ти захвална за све што сам добила - рекла је Грејс Мугабе након што је узела за руку свог супруга и погледала га у очи. Одјевена у плаву хаљину, прва дама Зимбабвеа, коју њени противници зову ДисГрејс (Срамота) због екстравагантног и расткошног начина живота, проговорила је и о оптужбама против себе.

- Настојала сам у свему помоћи сиромашнима у овој земљи. Све што сам радила поклапало се с оним што си радио ти. Заиста сам сретна што сам твоја жена и дио ове породице - наставила је своју исповијест пред камерама Грејс Мугабе.

- Када сам јој 1996. рекао да се желим оженити њоме, био сам озбиљан - дошао је ред на Мугабеа да одговори:

- Обећао сам јој да ћу оставити све своје дјевојке и то сам учинио како би ми ти била једина. Вјеровала или не, тако је било. Мугабе, који је у фебруару напунио 89 година, рекао је својој супрузи да јој је захвалан.

- Цијеним промјене које си унијела у мој живот, дјецу коју си ми дала и срећу коју сте донијели. И зато сам у ситуацијама када си можда била љута на мене због нечега што нисам направио увијек ћутао и нисам реаговао, пуштао сам да то прође - објаснио је предсједник својој жени и наставио како се “нада да ће наша дјеца добити нешто из нашег јединства”.

- Волио бих и да наша породица научи нешто од нас о томе какав брачни живот треба бити. Молим те, настави вољети нашу дјецу, али наравно настави вољети својег дечка Роберта Мугабеа - рекао је афрички политичар послије чега је његова супруга, препричао је “Гардијан” сцене из филма, устала, дошла до супруга и пољубила га.

Новинару Тамбу је било допуштено да поставља питања, па је Мугабеа упитао шта га је привукло код Грејс, која је била дактилограф у његовом кабинету. Мугабе је везу с њом започео је још док је његова прва супруга Сели била жива, али је тешко боловала, а умрла је од престанка рада бубрега.

- Није ријеч само о томе да ме је привукла. Након што је Сели отишла, било је потребно да нађем некога. Ово ће можда зазвучати окрутно, али Сели је била на самрти, а ја сам желио дјецу и моја мајка ми је стално приговарала да ће умријети без унучади. Одлучио сам да водим љубав с Грејс. Била ми је блиска. Добили смо прво дијете док ми је мајка била жива - присјетио се предсједник. Данас имају троје дјеце: кћи Бону Мугабе, те синове Роберта Петера и Беларминеа. Послије дугогодишње везе током које је Грејс такође била удата, за Стенлија Гореразу који је сада дипломата у Кини, пар се вјенчао.

У документарном филму који ће сигурно добро доћи Мугабеу уочи предсједничких избора који ће се одржати у избору, државник је показао како и даље намјерава да влада, упркос критикама међународне заједнице и све чвршћем отпору опозиције која га оптужује за бројне злоупотребе власти.

Мандела био предобар

“Гардијан” пише да ће новинар Дали Тамбо сигурно бити оптужен да глорификује човјека чије је политичко дјеловање спорно. Тамбо је Мугабеу постављао и “политичка” питања, па и оно о оптужбама против њега због начина на који је одузео земљу бијелим фармерима у својој реформи из 2000.

- Хвалиће те само ако радиш по њиховом. Нелсон Мандела је отишао предалеко у помагању бијелцима у Јужноафричкој Републици. Он је био превише добар, превише светац - поручио је Мугабе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана