Љепота доступна и сиромашнима

Глас Српске
Љепота доступна и сиромашнима

Бразил је једна од земаља које се тренутно најбрже привредно развијају, али, такође, и друга земља у свијету по броју пластичних операција, одмах иза САД.

За богате и припаднике средње класе оне су постале дио свакодневне његе и бриге о себи, али у новије вријеме већина клиника за пластичну хирургију своје услуге нуди и сиромашнима, уз велике попусте или потпуно бесплатно, о трошку социјалног осигурања.

Питање је да ли је управо то оно што је најпотребније сиромашнима у земљи која још није добила битку ни с озбиљним обољењима као што су туберкулоза и денга грозница, али у Бразилу многи тврде да јесте.

Њихов аргумент гласи да пластична хирургија не побољшава само физички изглед већ и душевно стање и самопоштовање пацијената те да се по ефекту може упоредити с психотерапијом.

Осим тога, у овој земљи плажа и карневала влада и прави култ љепоте и обнаженог тијела, тако да није далеко ни схватање да љепота није риједак дар, већ, такорећи, природно људско право, које не би смјело бити ускраћено ни мање имућнима.

Главни поборник овог увјерења је свјетски признати пластични хирург Иво Питангуј, ког називају и филозофом пластичне хирургије и међу чије клијенте су се уписале и славне личности као што су За За Габор, Фрасоа Митеран и Брижит Бардо.

Мада је и сам веома богат, Питангуј је одувијек имао разумијевања за сиромашне, тако да је био први који је на својој клиници отворио и одјељење на којем се услуге повољно или потпуно бесплатно нуде и онима који нису имућни.

Интересовање је огромно, а листе чекања су дуге, тако да до жељене операције обично протекне неколико година, али пацијенти су ипак презадовољни.

Примјер

За примјером Иве Питангуја повеле су се и готово све друге клинике у земљи, како приватне тако и државне, тако да сада на својим интернет страницама имају и овакву понуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана