Љекари успјешно раздвојили сијамске близанце из Бразила који су имали спојене мозгове

Анадолија
Foto: Принтскрин

АНКАРА- Трогодишњи сијамски близанци, чији су мозгови били спојени, успјешно су раздвојени након 33 сата операције.

Сијамски близанци раздвојени су у оперативном захвату употребом технологије виртуелне стварности.

Како наводи "BBC", Бернардо и Артур Лима подвргнути су неколико операција у Рио де Жанеиру у Бразилу, а предводио их је британски педијатријски хирург Noor ul Owase Jeelani из лондонске болнице "Great Ormond Street ".

Како је објавила лондонска добротворна организација "Gemini Untwined", која је прикупљала донације за извођење овог подухвата, ово је била једна од најсложенијих и најуспјешнијих операција икада изведених у историји.

Трогодишњи дјечаци били су на укупно седам операција, а само посљедње двије трајале су укупно 33 сата. У цијелом процесу је учествовало око 100 здравствених радника.

Хирурзи су прије операције провели мјесеце испробавајући разне технике помоћу виртуалне стварности прије него што су започели оперативни захват.

Љекари су експериментисали са виртуелном стварношћу заснованом на компјутеризованој томографији (ЦТ) и магнетној резонанци (МРИ) близанаца.

Операцију је водио др Jeelani заједно са др Габриелом Муфарејем, водитељом педијатријске хирургије Института Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer. Jeelani је описао операцију као огромно постигнуће и као "производ свемирског доба".

"Успјешно раздвајање Бернарда и Артура изванредно је постигнуће тима у Рио де Жанеиру. Не само да смо осигурали нову будућност за дјечаке и њихову породицу, већ смо охрабрили локални тим способностима и самопоуздањем да поново могу успјешно предузети тако сложен посао у будућности", рекао је Jeelani.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана