Љекари јој због рака одстранили нос, а онда узгојили нов на подлактици ФОТО

ГС
Foto: Илустрација

Францускиња која је изгубила нос прије осам година због рака добила је нови нос који су јој љекари узгојили на подлактици, након чега су јој га успјешно пресадили на лице.

Пацијенткињи, познатој само као Карин, љекари су због рака синуса морали да одстране нос 2013. године.

Упркос томе што јој је захватом спасен живот, лице јој је претрпело велика оштећења због операције и изгубила је чуло мириса.

Међутим, прије него што је подвргнута операцији, доктори су узели узорак њеног носа и направили реплику од биоматеријала помоћу 3Д штампача. јВештачки нос држали су на леду док не усаврше технике.

Ове године, он јој је усађен под кожу у подлактици, а било је потребно око два месеца да га њено сопствено ткиво прихвати и интегрише и испуни крвних судовима.

Два мјесеца касније, нос јој је пресађен са руке на лице, а крвни судови у њему „прикачени“ на постојеће судове на лицу.

Пацијенткиња је презадовољна новим носем, помоћу којег поново може да дише и осјећа мирисе. Још једна операција биће потребна да јој љекари прикаче нервне завршетке како би добила осећај додира на њему.

„Много боље дишем. Такође могу да осјетим мирисе у свом врту. Могу да излазим из куће и вратим се свом животу“, испричала је Карин за локалне медије.

Њој је 2013. године дијагностикован назални тумор, због ког су љекари морали да јој одстране већи дио носа, а послије захвата морала је на хемо и радиотерапију, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана