Лажни брак са пријатељицом из Индије

sueddeutsche.de
Лажни брак са пријатељицом из Индије

"Када сте први пут имали сексуални однос?"

Када је званичник имиграционе службе примијетио да Том оклијева, наставио је са непријатним питањима. "Да ли сте користили заштиту?" Глумећи да се покушава сјетити, Том је у ствари покушавао провалити шта би Сина одговорила, пошто су и њој поставили исто питање у другој соби. Он је знао да што дуже ћути то више расте неповјерење званичника.

- У мојој кући и користили смо кондом - био је то тачан одговор или барем оно што је и Сина одговорила.

Било је ту и доста среће, јер све што су говорили била је измишљотина и њих двоје никада нису имали такве односе. Али су, ипак, ступили у брак.

- Ми се нисмо узели из љубави - објашњава Сина.

- Али мислим да је наш мотив подједнако важан и частан - додаје Том.

У својој родној земљи Сина је била прогнана из друштва и морала се проституисати да би преживјела. Али да би добила азил у Њемачкој имигранти морају доказати да су били прогањани из политичких разлога, тако да би она без овог брака морала напустити ову западноевропску земљу.

Њих двоје сједе за кухињским столом у њиховом стану, односно стану који су навели у својој пријави пребивалишта. У ствари, у њему само живи Том. Синина четкица за зубе се налази у купатилу, њена постељина се налази у спаваћој соби, ципале испред улазних врата, али то су све намјештене ствари. Ово двоје тридесетогодишњака имају лажни брак и вјенчали су се због папира. Нијемци који уђу у лажни брак суочавају се са казном од три године затвора. Али посљедице за иностраног партнера су веће.

- На крају све је ово вриједјело ризика. Чак и ако сазнају, добар адвокат би спасио Тома од затвора - каже Сина док поставља три шољице за кафу.

Они се боје имиграционих власти које често не вјерују у бракове спојене између људи различитих националности.

- Ја бих то назвала општом сумњом. Власти имају одређени критеријум који означава када ће реаговати - каже Хилтруд Стокер Зафари, предсједник Удружења бинационалних породица.

Када постоји велика разлика у годинама или ако се пару жури да ступи у брак онда власти укључују могућност да је ријеч о лажном браку. Да би то и утврдили званичници испитују супружнике одвојено или контактирају са канцеларијом за имиграцију.

За Сину и Тома све је добро прошло и организовали су свадбу за мали број људи.

- Сви гости су се познавали и моји родитељи су били присутни. Ипак, морали смо глумити због матичара и зато смо донијели прстење и купили вјенчаницу. Пољубац и судбоносно 'да' изгледали су помало чудно, али мислим да смо добро одиграли наше улоге - каже Том.

Ипак и даље је потребно да се заједно показују у јавности. Представници власти су неколико пута долазили да провјере како живе. Иако се Синина шминка налази у купатилу, њена књига на ноћном столићу, а њена одјећа у ормару, званичници су и даље били скептични. Да би одагнали сумње одлучили су да ураде интервју појединачно са њима.

- То нас је учинило нервозним. Све смо урадили савршено и доста смо се увјежбавали за живот правог брачног пара, али смо без обзира на то морали ићи на интервју. Шта смо урадили погрешно? - признаје Том.

Вјероватно ништа, јер нису посумњали у њихов заједнички живот већ им је била интересантна Томова прошлост. Као студент Том је био активиста и борац против расизма и често је ишао на демонстрације за права избјеглица.

- Када сам се одселио у други крај земље, хтио сам да урадим више од обичних демонстрација неколико пута годишње да бих тако само одгодио нечију депортацију. Успјели смо да дођемо до листа које власти користе да се припреме за овакве интервјуе. Ови упитници се могу наћи код људи из љевичарске сцене или преко интернета. Заједно смо се припремали, слично као припреме за полагање возачког испита - каже Том.

Након тога Сина је знала какво бријање Том воли и сложили су се око наводног питања на којој страни кревета спавају. Једино питање које их је затекло било је у вези са сексуалним односом, али испоставило се да су њих двоје добри глумци.

- Била је то одвратна ситуација. Да сам рекла нешто другачије од Тома за само неколико седмица била бих враћена назад кући - присјећа се Сина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана