Ланчана реакција зијевања у Њујорку

Танјуг
Ланчана реакција зијевања у Њујорку

Три минуте до поноћи, сваке вечери током јануара, на огромним билбордима на Тајмс Скверу у Њујорку биће пројектовано лице чилеанског умjетника Себастијана Еразуриза који зијева како би се изазвала "ланчана реакција зијевања".

"Тајмс сквер је најфреквентнији трг у свијету. Сваког дана туда прође 360.000 пјешака. На њему је више од 100 џиновских билборда на којима се брзим темпом смјењују шаролике рекламе. 24 часа дневно, 365 дана у години", навео је њујоршки умјетник у опису овог култног мјеста које је изабрао за своју најновију инсталацију.

На неколико тренутака, сваке вечери, агресивне рекламе ће уступити мјесто његовом "зијевању" како би код оних који се у том тренутку затекну на тргу изазвао исту рефлексну реакцију.

"Зараза зијевања пркоси константном чулном набоју Њујорка. Након извјесног времена, људи ће отићи свак на своју страну, несвјесно односећи са собом ту заразну поруку", наводи непрофитна умјетничка организација ПС122 која је подржала овај перформанс.

Осим масовног зијевања, Еразуризова инсталација би требало да подстакне дебату у јавности о посљедицама претераног излагања медијским порукама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана