Лаганас – град најтоплијих ноћи у Европи познат и по ендемским врстама корњача Карета

Јована Ивановић
Лаганас – град најтоплијих ноћи у Европи познат и по ендемским врстама корњача Карета

Љето већ увелико траје, а са њим и путовања. Ако се још нисте одлучили за дестинацију, а нисте ни сигурни да ли продужити даље од Црногорског приморја, одговор је да, а ево и приједлога за Ваш избор.

Ако дођеш на Закинтос без кинтос, само Лаганас и без журбе!

Обилазак Зантеа, главног града на острву Закинтос, упечатљив је по прелијепом и скромном храму Св. Николе. Остали дио града можда не одаје утисак престонице, мада је у свом руху посебан и универзалан; становништо овог града углавном користи моторе као превозна средства, а саобраћајнице и путеви су тако повезани са споредним улицама да би се просјечан Европљанин лако могао осјећати помало омамљено или изгубљено. Од Лаганаса је удаљен свега 8 км. Броји негдје око 10.000 становника.

Добродошли у епицентар врхунског провода

На сат времена вожње од Зантеа, налази се најјужнији дио острва – Лаганас.

Град је такав да га сачињавају: плажа, продавнице и ноћни клубови, због чега није необично да у јутарњим часовима на улицама махом наиђете на групе младих људи који су завршавали са ноћним изласком за тај дан.

Неки од њих су возили четвороточкаше, јер ова превозна средства су изузетно популарна ствар, ако не и један од симбола града. Лаганас се простире на 9 км дугој плажи, а дио је и Националног маритимног парка Закинтос, али оно најважније, то је мјесто најлуђег ноћног живота.

Град је смјештен у најтоплијем заливу цијеле Грчке

Једна ствар је била сигурна – у Лаганасу нема спавања! Међутим, проблем би могао настати из тога да како ноћи на нашим подручјима и преко љета знају бити хладе, иако су дани топли, на Закинтосу није такав случај. Чак и у септембру када је Целзијусова линија све нижа, овдје су и дан и ноћ топли.

Пут од приватних апартмана до плажа углавном је смјештен међу  пролазима кроз капије бијелих кућа које доста посдјећају на острво Миконос, затим пут улицама око којих су домови са баштамаа и терасама,  и док сте стигли бацити поглед на један, па на други врт, у следећој секунди, налазите се на плажи., због чега Лаганас јесте посебан и аутентичан.

 Начин на који је мирно море тако близу кућа и домаћинстава можда некоме и не изгледа привлачно, али чуда природе су се много поиграла на овом острву. Од људи који живе на острву сам сазнала да је то тако „зато што се становништво овог града никада није свађало са морем, те су они тако одувијек у добрим односима“. То свакако може бити једно од објашњења зашто из ресторана у коме вечерате традиционални гирос, можете брћкати ноге у топлом мору, те и зашто море скоро никада није нанијело штете обалама.

 

Локални спетсофаи’

Кад смо већ код хране и ресторана, као и у цијелој Грчкој, и на Закинтосу је незаобилазно пробати гирос. Док сте на Закинтосу, дегустација традиционалних грчких специјалитета је обавезна. Домаћи производи попут меда, маслиновог уља, сира и јогурта темељ су сваког јела. Нећете имати никаквих проблема пронаћи ресторан с деликатесима попут пуњеног зеца или ‘спетсофаи’ које дефинитивно вриједи пробати те се сматрају једним од најукуснијих јела на острву.

Међутим, овај град је познатији по посебном љутом сосу – такозваном цазики. Овај кремасти сос који се обично састоји од мљевених ораха, бијелог лука, јогурта, краставаца, зачина и лимуновог сока незаобилазан је састојак сваког јела, и врло је укусан.

 

Брчкање са корњачама

Морске корњаче су посебна специфичност Закинтоса. Због корњача које се овдје гнијезде, у Лаганасу је забрањен спорт на води. У Лаганасу се такође налази и национални парк, гдје је смјештен резерват ових корњача, које су заштићена врста. Оне могу да буду веома велике, пречника 1.20 метара, а тренутно их има само 700 у цијелом свијету.

Није чудно зашто су Карета-Карета изабрале баш ово острво, јер је Закинтос једно од острва са највећим бројем топлих сунчаних дана у години. И то не само топлих дана, него и ноћи! Наиме, температура се на најјужнијем дијелу овог острва, у Лаганасу, преко ноћи спусти тек за 10℃. Моје мало истраживање узрока зашто је то тако, у први ред истиче да је клима, иако Грчка припада умјеренотоплотном појасу, богата топлим данима и ноћима управо због свог јужног положаја који је ближи тропском (жарком) топлотном појасу. Други закључак је тај да гасови и висока концентрација испаравања истих из цеста и путева у овом граду доводе до гушћег кисеоника који се задржава и преко ноћи. Не би, дакле, било погрешно рећи да топле ноћи у Лганасу настају загријавањем са дна.

Земљотрес раздвојио два острва

St. Sostis или Камео – природна љепота у минијатури оно је што Лаганас чини још егзотичнијим. Осамљено острво St. Sostis добило је име по цркви која се ту налази, а занимљива је чињеница да је са Закинтосом било спојено до 1663. године када их је земљотрес раздвојио. Сада постоји лијеп мост који их спаја. Такође, ако сте се икада питали гледајући најљепше фотографије са вјенчања, на ком су мјесту фотографие направљене и вјенчања одржана, онда је то острво Состис!

 

Град  пун оптимистишног шарма

Становништво се овдје углавном бави узгајањем тропског воћа и поврћа које због дугих сунчаних дана успијева. Такође, Грци се овдје баве и угоститељтсвом и кулинарством. Ови послови су најзустпљенији и представљају главне изворе новчаних средстава. Оно што је ипак занимљивије и посебније а одлика је овог градића, јесте посебан дух и оптимизам код људи. Ријетко кад ћете наићи на тужна и намрштена лица, осим ако не наиђете на неког љутог туристу. Свако ће вас врло радо први поздравити са осмијехом, без имало устезања и напора. Позитивна енергија као да константно бруји у ваздуху и на тај начин свакодневно напаја домаће становништво. Ни радна етика није страна овим Грцима, иако постоји мит да Грци много више воле да уживају, него да раде!

Дијамант Јонских острва – Закинтос

Није зачуђујућа чињеница да је баш ово острво, које је треће по величини од седам острва у Јонском мору, било омиљено мјесто одмора и уживања за старогрчке богове Артемиду и Аполона. Блага клима, идилични пејзажи, дивне пјешчане обале, дубоко плаво море и магични заласци сунца, и тада су довољно говорили о природним љепотама овог острва! Закинтос је добио име по сину тројанског краља Дардануса, а на њему је настањено око 40.000 Грка и 15.000 Албанаца, који су доселили посљедних петнаестак година, у потрази са послом.

Ако икада дођете у недоумицу да ли се исплати љетовати у Грчкој, исплати се!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана