Кум отац свих мексичких нарко-картела

Тања Миленковић
Кум отац свих мексичких нарко-картела

Сијудад Мексико - "Зетас", чији је шеф Ериберто Ласкано звани Ел Ласко убијен почетком седмице, највећи је мексички нарко-картел и, по извјештају америчког Стратфора, дјелује у 17 од 32 мексичке државе, контролише највећи дио источног Мексика и истиче се по својој бруталности.

"Отац" свих мексичких нарко-картела је бивши агент мексичке федералне полиције, Мигел Ангел Феликс Гаљардо, познат под надимком Кум, који је током осамдесетих контролисао цјелокупну илегалну трговину дрогом у Мексику и коридоре преко мексичко-америчке границе.  Посао је започео кријумчарећи марихуану и опијум у САД и био је први мексички нарко-вођа који се повезао са колумбијским кокаинским картелима. Феликс Гаљардо је надгледао све операције, постојали су само он, његови сарадници и политичари који су му продавали заштиту.

Године 1987. "Кум" се преселио у Гвадалахару и одлучио да подијели послове и територије које је контролисао. Ухапшен је двије године касније, а нова хапшења, похлепа и тежња за влашћу су стимулисали сукобе између новоформираних и одскора независних картела.

Од фебруара 2010. главни картели су били подијељени у двије фракције, једну окупљену око картела Хуарез, а другу око Заливског картела, картела "Синалоа" и картела "Ла Фамилија".

Шеф државе Фелипе Калдерон је 2006. објавио национални рат нарко-бандама. У насиљу које је услиједило до сада је живот изгубило око 60.000 људи, а државни обрачун са картелима открио је и бројне блиске везе банди са безбједносним снагама, али и са политичарима. Пуцњаве, убиства, али и хапшења интензивирана су ове године, пред крај Калдероновог мандата.

У јануару је ухапшен  Луис Хесус Сарабиа, којег власти сматрају вођом озлоглашеног нарко-картела "Зетас", а осумњичен је за 50 убистава, међу којима и за убиство америчког агента за имиграцију и рањавање његовог колеге у фебруару прошле године у Мексику.

Један од најтраженијих мексичких нарко-босова, Иван Веласкес Кабаљеро, познат под надимком "Ел талибан", ухапшен је у великој полицијској акцији против једне фракције "Зетаса", 27. септембра.

У септембру је мексичка војска потврдила да је ухапсила једног од најтраженијих нарко-босова Хорхеа Костиља, познатијег као Ел Кос, за чије хватање су  мексичке власти понудиле награду од 2,2 милиона америчких долара је на листи 37 најтраженијих криминалаца у Мексику. Прије његовог хапшења мексичке власти су се похвалиле да су са те листе "37 озлоглашених" ухапсиле 22 криминалца.

Осумњичени вођа Заливског нарко-картела Марио Карденас Гељен ухапшен је у Алтамири, у сјеверној мексичкој држави Тамаулипас, такође у септембру.

По бизарности и бруталности чувен је и картел Витезови темплари, чије је сједиште у држави Мићоакан, сјеверно од Герера. Упркос честим и масовним хапшењима чланови банди све чешће успијевају да избјегну правду и бјекствима из затвора у која су, показало се, редовно умијешани и чувари. У посљедњој таквој акцији, 17. септембра су из затвора у сјеверној држави Коауила побјегла 132 затвореника тако што су прошла кроз тунел и затим исјекла бодљикаву жицу.

Према тврдњама америчких извора, нарко-картел "Зетас" платио је мито од 4,5 милиона долара за заштиту и политичке услуге функционерима из највеће мексичке опозиционе партије која је на власти у мексичкој држави Тамаулипас.

По тврдњама мексичког часописа "Емекиус", мексичка влада дозволила је и групи америчких тајних агената за борбу против дроге и њихових колумбијских доушника да "оперу" милионе долара у кешу за једног моћног мексичког трговца наркотицима и његовог колумбијског снабдјевача кокаином.
Лист је објавио дијелове докумената у којима се описује како су се агенти Управе за борбу против дроге, колумбијски трговац који је постао доушник и официри мексичке савезне полиције 2007. године инфилтрирали у нарко-картел Белтран Лејва и ћелију прања новца за картел "Вале дел Норте" у Мексику. Група званичника је електронским путем пребацила новац у банке у САД, Канади и Кини и прокријумчарила и опрала око 2,5 милиона долара у САД.

"Наркоридо"

У Мексику постоји и музички жанр који велича нарко-дилере - такозване "наркокоридо" пјесме.

"Нарко-кориде" су бум доживјеле 2009. године, када су браћа близанци Омар и Алфредо Валенцуела снимила пјесме посвећене двјема групама и поставиле их на интернет, јер их радио-станице не дозвољавају. О којој врсти пјесама је ријеч свједочи и текст једне од најпопуларнијих балада о нарко-босу из злогласног картела Синалоа, Исмаелу Ел Мају Замбади, једном од најтраженијих криминалаца у Сјеверној Америци: "Ми бринемо о Ел Мају, овдје га нико није издао, ми остајемо, имамо АК 47-ице и базуке око врата, откинућемо им главе ако дођу, ми смо крви жедни луди људи, који воле да убијају…"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана