Крвна освета - ланац смрти који вјечно траје

Борис Ђурић, speigel.de
Крвна освета - ланац смрти који вјечно траје

Када се појаве ноћи са јаким вјетровима и облацима изнад планинских врхова, Леонардов сан је нешто немирнији. Вјетар прикрива звук отварања врата и млади Албанац је убијеђен да не би чуо кораке убице и репетирање његовог пиштоља са пригушивачем.

У том случају његов млађи брат, који спава у сусједној соби, не би ништа чуо, као ни његова мајка. А четрнаестогодишњи Леонард Кукај, стидљиви дјечак плавих очију и навијач Бајерна, не би уопште осјетио метак који би прошао кроз његову главу.

- Мој живот би једноставно тада престао - каже Леонард.

Додаје да не би било лијепо да га мајка нађе таквог, али с друге стране, можда би била и задовољна јер би јој се тако вратила нада за наставак мирног живота, објашњава Леонард. Његова смрт би значила крај крвне свађе у којој се његова породица налази годинама, а која је започела због права на кориштење планинског поточића. Они живе у малој кући у Скадру, у сјевероисточном планинском појасу Албаније. Иако има универзитет, ресторане и продавнице, Скадар је сиромашан град са високим степеном незапослености и то је дубоко подијељен град, као и остатак земље. С једне стране, то је мјесто које оптимистично гледа на будућност у оквиру Европске уније, док су, с друге стране, ствари као што је крвна освета још увијек честа појава.

- Проливена крв се мора надокнадити проливеном крвљу - стоји у традиционалном сету албанских закона познатих као Канун, који датирају из 15. вијека.

То је паралелни систем правде који се фокусира на част, кривицу и освету, и још увијек је на снази у руралним крајевима Албаније. Он погађа читаве породице, укључујући дјецу и тинејџере. А свађе често започну као наизглед безазлена препирка. Леонард објашњава да је читав случај почео због препирке око мале воденице у планинама, гдје је породица Кукај живјела. Препирка је вођена због тога да ли његова породица треба да плати коришћење воде која пролази кроз имање њихових комшија, породице Прој. Пројови су мислили да такса мора да се плати и затим су упутили низ увреда Кукајевима, чиме је задат озбиљан ударац њиховој породичној части. Да би повратили своју част, Леонардов ујак је пуцао и убио једног члана породице Прој. Двије године касније Пројови су се осветили убивши двоје Кукаја. Овако је започео зачарани круг убистава, у којем су чланови обје породице бивали наизмјенично убијани. Да би ствари биле горе по Леонарда, прије двије године Пројови су убили његову рођаку Марију и то грешком, јер су мислили да је мушко. Наиме, она је радила у пољу носећи панталоне и обичну мајицу и Пројови су је убили мислећи да је у питању Леонард. Сада њен отац криви Леонарда за смрт кћерке и већ је упутио озбиљне пријетње да ће га убити.

Леонард се од тада крије и од својих рођака, поред људи из породице Прој.

- Моји родитељи ми не дозвољавају да напуштам кућу - објашњава младић, чија се породица већ четири године крије од убица. У школи је био само неколико дана и то само онда када више није могао да издржи својеврсни кућни затвор. Посљедњи случај у овој крвној завади десио се у априлу, када је Маријин отац испалио 30 метака из свог калашњикова у вођу клана Пројових, који је преживио напад.

- Ујак је обавио своју дужност - рекла је тада Леонардова мајка. Ова вијест није изненадила Леонарда, који је одрастао са сазнањем да се у Албанији око 3.000 породица налази у крвној завади. Од пада комунизма неких 10.000 људи је настрадало на тај начин. Током кризе 1997. године многи Албанци су напали војна складишта оружја и од тада је само мали број оружја враћен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана