Крузери више неће пловити поред Трга Светог Марка

Танјуг
Foto: Википедија

РИМ- Крузери више неће пловити поред Трга Светог Марка у Венецији и мораће да пристану у индустријској луци града, саопштила је италијанска влада.

Министри за инфраструктуру, културу, туризам и животну средину заједнички су донијели одлуку да “заштите културно-историјско наслијеђе које припада не само Италији већ и читавом свијету”, наводи се у изјави објављеној јуче, преноси Гардијан.

Ипак, пристаниште у луци Маргера - умјесто на туристичком терминалу у историјском центру Венеције - само је “привремено” рјешење, додаје се.

Неколико министара објавило је “позив за идеје” за терминал за крстарење изван лагуне “и стварање структурног и коначног рјешења проблема великог транзита бродова у Венецији”.

Прије него што је пандемија корона вируса зауставила индустрију, у Венецију су милиони посјетилаца стизали управо крузерима.

Али критичари су рекли да су гигантска туристичка пловила потенцијална опасност по безбједност јер пролазе близу историјских зграда Венеције, као и пријетња за крхки екосистем њене лагуне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана