Кренули од нуле, постали милијардери

Тања Милаковић
Кренули од нуле, постали милијардери

Да породично насљеђе не мора бити једини метод да се неко у животу обогати, свједочи списак људи који су данас милијардери, а свој успон према богатству почели су у изразито тешким животним условима, неријетко и у крајњој биједи. Пут ових 15 људи свједочи да се до великих свота на рачуну понекад може доћи и сопственом истрајношћу, способностима и уз тек мрвицу среће, пренијели су портали.

- Кени Траут, чије се богатство процјењује на 1,7 милијарди долара, каријеру је почео као теренски продавац животног осигурања. Године 1988. основао је телекомуникацијско предузеће "Excel Communications". Данас живот крати улагањем у коње за трке.

- Хауард Шулц, чије се богатство процјењује на двије милијарде долара, први човјек "Starbucksа" својевремено је рекао: "Док сам одрастао увијек сам осјећао да идем погрешним смјером аутопута. Знао сам да људи који ми долазе у сусрет имају више могућности, више новца, срећније породице. Данас можда носим одијело и кравату, али знам одакле сам и какав је стварни живот".

- Кен Лангон, са богатством од 2,1 милијарде долара, један је од најпознатијих америчких инвеститора и суоснивач великог малопродајног ланца Home Depota.

- Опра Винфри, краљица телевизијског ток шоа, рођена је у сиромашној породици у савезној држави Мисисипи, али успјех у школи обезбиједио јој је стипендију за студиј. Са само 19 година постала је прва Афроамериканка која ради као телевизијска новинарка у Тенесију. Њено богатство данас вриједи 2,9 милијарди долара.

- Шахид Кан, са богатством од 3,8 милијарди долара, један је од најбогатијих људи на планети, али када се из Пакистана доселио у Америку, први посао који је нашао је био перач суђа. Данас је власник Flex-N-Gatea, једне од највећих приватних компанија у САД која производи ауто-дијелове.

- Кирк Керкоријан (3,9 милијарди долара) је власник ланца једних од највећих хотела у Лас Вегасу, а дијете је сиромашне имигрантске породице из Арменије. Напустио је школу у осмом разреду како би радио разне послове и тако финансијски потпомогао родитеље.

- Џон Пол Деџорија је као дијете због беспарице био послат у хранитељску породицу, а неко је вријеме провео и у банди. Касније је покренуо бизнис с производњом текиле, који му је донио прегршт новца, а у међувремену је дио капитала уложио и у нафтну индустрију. Данас његово богатство тежи четири милијарде долара.

- До Вонг Чанг, Корејац који је био у толикој беспарици да је истовремено морао радити чак три посла. Заједно са супругом успио је 1984. да отвори први бутик, који је прерастао у велико пословно царство. Њихова компанија "Форевер 21" у више земаља има 480 продавница и годишње окрене око три милијарде долара.

- Ралф Лорен, са богатством процијењеним на 7,7 милијарди долара, један је од водећих модних дизајнера. Док је радио на благајни почео се питати да ли су мушкарци спремни за нешто другачије дизајниране кравате. Чим је своју идеју 1967. преточио у производ, зарадио је пола милиона долара.

- Франсоа Пино, челни човјек француског конгломерата Керинга, који у свом власништву има брендове попут "Гучија", "Alexandera McQueena" и "Yves Saint Laurenta", напустио је средњу школу јер су га колеге непрекидно задиркивале због сиромаштва у којем је његова породица живјела. С временом је успио да се пробије у свијету бизниса, а његово богатство вриједи 15 милијарди долара.

- Леонардо дел Векио, са богатством од 15,3 милијарде долара, власник је највећег глобалног произвођача сунчаних наочара, у склопу којег су и брендови "Ray-Ban" и "Oakley". Каријеру је започео као радник на траци у неколико творница, а с 23 године покренуо је свој бизнис који је израстао у свјетски пословни конгломерат.

- Џорџ Сорош је 1947. године из Мађарске побјегао родбини у Лондон. Радио је као конобар и носач пртљага. Велики заљубљеник у либералну мисао Карла Попера, коју је свијетом покушавао да шири кроз своју фондацију "Отворено друштво", постао је познат као веома способан инвеститор.

- Ли Ка Шинг, Кинез који је током педесетих година основао предузеће "Cheung Kong Industries" које се бавило производњом пластике. Касније се упустио у бизнис с некретнинама који му је донио велику зараду. Данас његово богатство вриједи 31 милијарду долара.

- Харолд Симонс је све до прије неколико дана био један од најбогатијих људи на свијету, али одрастао је у биједи без воде и струје. Први већи успјех остварио је рискантном куповином ланца дрогерија, који је продао за 50 милиона долара. Симонс је преминуо крајем 2013. године, а иза њега је остало богатство вриједно 40 милијарди долара.

- Лери Елисон, чије богатство вриједи 41 милијарду долара, оснивач је софтверског гиганта "Oraclea". Одгојили су га тетка и тетак, а 1977. године основао је софтверску компанију, која је у међувремену прерасла у једну од највећих технолошких компанија на свијету.

Богаташи

Број ултрабогаташа досегао је историјски рекорд. Незабиљежени скок почео је на врхунцу свјетске финансијске кризе и покреће га снажни раст у Азији, показују истраживања спроведена крајем 2013. године. Специјализовани за "истраживање богатства", стручњаци Health-X -а објавили су да на свијету живи 2.170 милијардера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана