Краљица екстремног трчања истрчала 50 трка

Cnn.com
Краљица екстремног трчања истрчала 50 трка

Од спарне врућине пустиње Сахара до температура знатно испод нуле на Сјеверном и Јужном полу опсесија Фионе Оукс за трчањем једноставно нема граница.

Позната као краљица екстремног трчања ова Британка је завршила више од 50 маратона и ултрамаратона, мада је прилично скромна о питању ових успјеха.

- Не чувам своје медаље и не знам гдје се налазе. Немам трофеје, док други имају пуне полице трофеја. Већину њих су прежвакали моји пси - каже маратонка, која мисли да није посебна.

Ипак, можда би Оуксова, која има 48 година, требало боље да размисли о томе, с обзиром на ригорозни распоред трчања и ранијих проблема са кољеном.

- Када сам имала 14 година појавио ми се тумор у кољену. Дијагностикован ми је тек када сам имала 17 година и до тада сам изгубила доста на тежини - имала сам тада тежину од око 32 килограма - рекла је она.

Након тога имала је операцију у којој јој је одстрањен зглоб и чашица кољена. Речено јој је да никада више неће ходати правилно, а камоли трчати.

Оуксова је почела правилно да трчи тек прије десет година и убрзо је пронашла прави ритам којим је почела да осваја трке полумаратона у рекордном времену. Након тога је појачала темпо и кренула да се такмичи у маратону. Данас она рутински завршава маратон за два часа и 50 минута. Најбоље вријеме које је постигла износи два часа и 38 минута, што је мало слабије од времена потребног за квалификације на Олимпијске игре. Када не трчи на градским маратонима, Оуксова се такмичи на неким од најзахтјевнијих трка издржљивости, као што је трка Вулкан маратона у чилеанској пустињи Атакама, која у ствари представља ултрамаратон у дужини од 242 километра који се трчи на висинама изнад 4.400 метара надморске висине. Често је присутна на маратону Де Сејблс на којем такмичари трче шест маратона у шест дана по пустињи Сахара. Де Сејблс се, иначе, сматра најзахтјевнијом трком на свијету.

- Посебно је био тежак онај из 2012. године. Седам дана прије почетка Сејблса поломила сам два ножна прста, јер ми је коњ стао на ногу - објашњава Оуксова, која је успјела да заврши тај маратон гутајући веће количине таблета против болова. Сљедеће године оборила је три свјетска рекорда тако што је постала најбржа такмичарка која је трчала маратон на сваком континенту. Њена најомиљенија трка је она коју је имала на Сјеверном полу.

- То је тако нереално мјесто да трчите маратон. Чак сам неколико пута видјела поларне медвједе - каже она.

Оуксова за живот зарађује тако што води прихватилиште за животиње у британском граду Ешелдаму. Устаје сваки дан у пола четири ујутро и ради до десет часова ујутро у прихватилишту које броји око 400 животиња. Након тога иде на трчање и одржава темпо од 160 претрчаних километара сваке седмице. Није чудо да нема пуно времена за остале ствари.

- Немам лични, ни породични живот. Сваки минут мог времена, који није посвећен пажњи животиња, трошим на трчање - додаје Оуксова.

Она је недавно покушала да истрчи седам маратона на седам континената трчећи у костиму краве да би повећала свијест о окрутности према животињама. Није успјела да заврши ову трку познату као "Трипл 7 квест", јер је због лошег времена био отказан лет из Чилеа на Антарктик, гдје се одржавала посљедња етапа трке.

- У принципу не уживам пуно у трчању. Тренинг је екстремно тежак и увијек помјерам границе своје издржљивости, али уживам у резултатима које трчање доноси. Волим да имам изазове који звуче готово немогуће и докажем да их могу превазићи - каже ова хероина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана