Краљица циркуса: Активна и у 103. години

Агенције
Краљица циркуса: Активна и у 103. години

Мадам Роза, 103 године стара чланица једног од најчувенијих циркуса у Европи, париског Зимског циркуса Буглион, и даље је активна и важи за његову најексцентричнију и најстарију чланицу.

Рођена је као Роза Ван Бен у породици циркуских извођача у Белгији уочи Божића 1910, а постала је позната послије удаје за француског предузетника Џозефа Буглиона, који се прославио куповином зграде Зимског циркуса 1934. године у једанаестом арондисману у Паризу.

Била је блиска пријатељица с француском плесачицом, пјевачицом и глумицом америчког порекла Џозефином Бекер. Такође се сретала са оперском звијездом Маријом Калас и глумицама Ингрид Бергман и Ритом Хејворт, и све их надживјела.

Мадам Роза, која сада има 53 унучади и праунучади, преживјела је два свјетска рата и нацистичку окупацију, али никад није дозволила да тешка времена 20. вијека покваре њено уживање у животу.

У интервјуу за АП у стану који припада циркусу дочекала је свог саговорника нашминкана, са дијамантском огрлицом и усправна.

Вјенчала се у кавезу за лавове умјесто у цркви. Њен слон је заштитнички пригињечио пјевачицу Марију Калас зато што се сувише приближила њеном супругу послије једне представе.

"Слон је скоро срушио... био је љубоморан", рекла је Роза. Сјећања и анегдоте које је хиљаду пута препричала и даље је насмију и њено изборано лице се озари када се сјети неких ријечи или ситуација. Ипак на разговор је довела и свог 80-огодишњег сина Емилијена, да попуни празнине у њеној меморији.

Али, када почне да говори, ријечи само теку, наводи њен саговорник. Прича о мушком горили кога је некако назвала женским именом Џеки, кога је као бебу прошверцовала у луксузни хотел у коме је одсјела са супругом у кутији за шешире.,

"Госпођини шешири су баш тешки", сјећа се она ријечи хотелског носача. У хотелу нису никад приметили да је горила био у соби, а били су тамо мјесец дана. Њихов папагај Коко изговарао је најпогрдније ријечи, ако би био игнорисан. Живио је 45 година. "Не могу ни да вам изговорим како би ме називао... То су врло, врло интелигентне ријечи. Могао је да говори врло течно", рекла је Роза.

Њене приче звуче као фантазије, али фотографије и њен син су ту да их поткрепе. Тако и прича о путовању циркуса бродом у Латинску Америку 1950-их. Она каже да је било велико невријеме и да је капетан брода наредио да се 12 слонова баце у море да би се спасао брод од потапања. Њен син је испричао да се догодило чудо и да је невријеме изненада стало и слонови су остали безбједни.

"То је била авантура", рекла је Мадам Роза. Такође је било много познатих личности у њеном животу. Њен син се сјећа да је седио са звездама Ингрид Бергман и Ритом Хејворт које су дошле из Холивуда да присуствују циркуској представи извођеној испод Ајфелове куле.

Мадам Роза се више пута сусрела с Маријом Калас, која је вољела циркус, а дружила се и са Џозефином Бекер, која је умрла 1975. "Она ми је била пријатељица. Невјероватно", рекла је Роза и додала да је дјелила идеје о костимима с Бекеровом.

Појави се туга у њеном гласу када говори о особама из прошлости. "Сви су умрли, сви су умрли", рекла је више пута, уздишући испред портрета свог мужа који је умро прије више деценија.

Имала је седморо деце, и дјеца и њихови насљедници остали су у породичном послу у циркусу. Њена огромна породица сада укључује акробате, жонглере, кротитеље лавова који учествују у популарној годишњој предстви Зимског циркуса.

Циркус данас води династија Буглион, четири генерације те породице. Роза каже да су тајне њене дуговјечности, тежак рад, врло мало спавања и опасне животиње. "Увијек сам била с лавовима, пантерима, вуковима и хијенама. Никад се нисам плашила", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана