Краљ гафова и увреда шеф дипломатије

Агенције
Краљ гафова и увреда шеф дипломатије

Лондон - Британски премијер Тереза Меј почела је да слаже коцкице у свом тиму, а најконтроверзнији члан њеног кабинета је конзервативац и предводник "брегзита" Борис Џонсон који је именован за шефа британске дипломатије.

Доскорашњи градоначелник Лондона Борис Џонсон именован је за новог британског министра спољних послова, потврђено је из кабинета Меј, која је досадашњег министра спољних послова Филипа Хамонда именовала за новог министра финансија.

Џонсон важи за најистакнутијег припадника Конзервативне странке након досадашњег премијера Дејвида Камерона. Осим тога, Џонсон је словио и за водећег кандидата за новог премијера, а први човјек британске престонице био је у два мандата, од 2008. године, а реизабран је 2012.

Иако је у круговима конзервативних активиста цијењен због бритког језика, евроскептицизма и непосредности, неријетко се истицао испадима и гафовима у јавности.

Именовање Џонсона на мјесто шефа британске дипломатије дочекано је шоком, дозом шале, али и зебњом усљед Џонсонове историје гафова приликом путовања у иностранство и несуздржаног критиковања страних лидера.

Руског предсједника Владимира Путина упоредио је са елфом из филма "Хари Потер", али је додао да је Путин, за разлику од лика из дјечијег филма, "немилосрдни и манипулативни тиранин".

Си-Ен-Ен додаје и да је Џонсон увриједио практично све важне политичаре у САД укључујући предсједника Барака Обаму, бившег предсједника Џорџа Буша и највјероватније кандидате за предсједничку трку Хилари Клинтон и Доналда Трампа. Наводи се и да је Џонсон једном приликом Клинтонову назвао "садистичком медицинском сестром у менталној установи".

Тако је 2006. на конференцији Конзервативне странке критиковао кувара Џејмија Оливера због његових савјета о здравој исхрани. Џонсон је тада рекао да би волио да "га се отараси и каже људима да једу шта хоће".

Папуу Нову Гвинеју је повезао с канабализмом, а за град Портсмут је једном рекао да у њему "има превише дроге, гојазности, непродуктивности и лабуристичких посланика".

Си-Ен-Ен подсјећа и да је он 2015. године у Токију срушио десетогодишњег дјечака током рагби утакмице, као и да је освојио хиљаду фунти за пјесму о сексуалном односу турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и козе.

Прије него што је ушао у политичке воде, бавио се новинарством. У "Тајмсу" је, према писању медија, добио отказ, јер је измислио изјаву.

Поријекло

Александар Борис де Фефел Џонсон рођен је 1964. у Њујорку, али се својевремено одрекао америчког држављанства. У себи има и турске, француске и њемачке крви. Његов чукундјед Али Кемал је накратко био министар унутрашњих послова у Отоманском царству.

Меркел и Јункер

Њемачки канцелар Ангела Меркел каже да је позвала новог британског премијера Терезу Меј на разговоре у Берлин и поручила да се радује заједничкој сарадњи.

- Наш задатак је да блиско сарађујемо са владама савезничких земаља - рекла је Меркелова која је путем телефона разговарала са Меј. Истовремено, предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је Меј да убрза развод Британије и ЕУ.

Реакције

САД

Чињеница да је Тереза Меј именовала Џонсона на мјесто министра спољних послова са друге стране Атлантика изазвала је подсмијех. На недјељном брифингу портпарол Стејт департмента Марк Тонер једва је успио да задржи смијех када су га новинари упитали да прокоментарише именовање новог министра спољних послова Велике Британије.

ФРАНЦУСКА

Именовавши Бориса Џонсона за новог шефа дипломатије, Британија је на то мјесто поставила једног лажова иако јој је у овом тренутку потребан неко поуздан, изјавио је француски министар спољних послова Жан-Марк Еро.

ЊЕМАЧКА

Њемачки медији наводе да је Борис Џонсон имао кључну "негативну улогу" у недавном референдуму који је означио излазак Британије из ЕУ. Њемачки новинар Лаура Шнајдер тврди да се њене колеге радују Џонсоновом именовању, јер од њега очекују бројне бизарне и нимало дипломатске изјаве које ће забављати јавност.

РУСИЈА

Шеф руске Думе за спољна питања Алексеј Пушков нада се да Борис Џонсон неће наставити путем свог претходника Филипа Хамонда који је показивао "антируске комплексе".

ШВЕДСКА

Бивши премијер Шведске Карл Билт на свом "Твитеру" написао је да се искрено нада да је именовање Бориса Џонсона за министра спољних послова Велике Британије - "само шала".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана