Краљ Филипе Шести објелоданио своје богаство

Срна
Foto: Агенције

МАДРИД- Шпански краљ Фелипе Шести објелоданио је да његово богатство вриједи око 2,6 милиона евра у покушају да се краљевска кућа учини транспарентнијом и оконча тајновитост која је била изражена током владавине његовог оца Хуана Карлоса.

Краљева имовина укључује нешто мање од 2,3 милиона евра на текућим или штедним рачунима и хартијама од вриједности, а тренутно посједује умјетничке предмете, антиквитете и накит у вриједности већој од 305.000 евра, наводи се у саопштењу краљевске куће.

Извор не помиње никакву другу врсту имовине или некретнине.

Краљево богатство углавном потиче од више од 4,3 милиона евра које је стекао или уновчио у посљедњих 25 година, и ова сума је опорезована, наводи се у саопштењу.

Фелипе је ступио на пријесто 2014. године након што је његов отац Хуан Карлос абдицирао у околностима случаја пореске преваре у који су умијешани чланови краљевске породице, као и скандала око путовања у лов на слонове у вријеме када се Шпанија борила са дубоком рецесијом.

У оквиру настојања да модернизује монархију и дистанцира се од скандала, краљ Фелипе је такође уклонио своје старије сестре, Елену и Кристину, са краљевских дужности.

Неколико година касније, Фелипе се одрекао насљедства од оца и одузео бившем монарху апанажу.

Хуан Карлос, који је задржао титулу краља емеритуса, отишао је из Шпаније у Уједињене Арапске Емирате у августу 2020. године у околностима скандала и од тада живи тамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана