Краљ Чарлс у 74. години опчињен Харијем Потером

Агенције
Краљ Чарлс у 74. години опчињен Харијем Потером

ЛОНДОН - Краљ Чарлс данас слави 74. рођендан, први пут као монарх. На трон је чекао од 1952. године, кад је преминуо његов дједа краљ Џорџ Шести, а позицију краљице преузела његова мајка Елизабета.

Нико у историји круне није чекао толико дуго колико он, због чега је постао синоним за чекање. 

Иако је најстарији престолонасљедник у историји Велике Британије, извори блиски новом краљу кажу да није прижељкивао ту функцију јер да би до ње дошао морао би прво да сахрани мајку. Његова популарност је варирала током година, посебно због његовог бурног развода са у народу обожаваном принцезом Дајаном почетком деведесетих, али и других афера скоријег датума.

Воли музику, свира чело,  док приче са двора кажу да је велики љубитељ Хари Потера.  Воли, такође, и фудбал , а изјавио да навија за Барнли, мање познат фудбалски клуб из истоименог града.

Два пута слави рођендан

Рођендански планови краља Чарлса нису познати, а претходних година је уживао у незаборавним прославама.

У 70. години, краљ је открио љубав према „грусаки", сопственој верзији мусаке, али са месом тетријеба умјесто јагњетине.  Уочи 50. рођендана 1998. године, тадашњи принц од Велса присуствовао је ТВ снимању гала славља са звијездама у лондонском Лицеум театру, како би прикупио новац за сопствену добротворну организацију. Двострука рођенданска прослава није ништа необично у краљевској породици: прославе се обично организују на дан који није датум рођења, посебно када није у љето, као што је случај са новим краљем Чарлсом Трећим.

Од господара острва до "чувара крава"

Чарлс Филип Артур Џорџ рођен је 14. новембра 1948. године, а до јуче његова пуна титула је гласила: Његово краљевско величанство принц Чарлс Филип Артур Џорџ, принц од Велса, гроф Честера, војвода од Корнвола, војвода од Ротсаја, гроф Карика, барон Ренфруа, господар острва, принц и велики чувар Шкотске. Као да то није довољно титула за једног човјека, афричко племе Масаи 2001. године додијелило му је и титулу „чувара крава".

Био је први принц који је похађао обичну основну школу и ванредно је образован. Дипломирао је на Кембриџу, гдје је студирао историју, екологију, архитектуру, умјетност. Усавршавао се и у Аустралији.  

Био је у војсци, тачније у морнарици, а постао и лиценцирани возач хеликоптера. Занимала га је и магија, члан је мађионичарског друштва, а пробао је и да се бави сликарством. 

Афере и развод од Дајане

Помињу се везе са многим познатим и непознатим женама, а био је у браку са трагично преминулом принцезом Дајаном са којом има два сина, Вилијама и Харија. Када се вјенчао са Дајаном 1981. године, што је пратило око 750 милиона људи преко телевизије широм свијета, његова животна сапутница је изгледала као савршен избор.

Међутим, иза кулиса, у браку су се појавили проблеми и Дајана је окривила Камилу Паркер за његов евентуални распад, изрекавши чувену реченицу у једном ТВ интервјуу: "Било нас је троје у овом браку - па је била мала гужва."


Развели су се 1996., а Дајана је умрла од посљедица саобраћајне несреће у Паризу наредне године. Чарлс се 2005. оженио својом дугогодишњом партнерком Камилом Паркер Боулс, с којом је и данас у браку а коју је упознао 1970. на поло утакмици.

Нема возачку и пасош, али је власник свих лабудова

Сваки краљ или краљица Велике Британије ужива у бројним повластицама, али неке су веома специфичне.

Новом краљу Чарлсу Трећем неће требати пасош или возачка дозвола, али ће зато постати власник свих лабудова и јесетра у Уједињеном Краљевству, што је једна од помало необичних привилегија које ужива.

Нови краљ путује без идентификационих докумената. За разлику од осталих чланова краљевске породице, пасош му није ни потребан јер се тај документ грађанима издаје на његово име. Из истих разлога, британски шеф државе такође је привилегован у управљању возилом и једини је држављанин те земље који нема возачку дозволу.

Краљ никада не гласа на биралиштима: он мора бити потпуно неутралан у политици. Не може ни да гласа, нити да се кандидује на изборима. С друге стране, монарх је тај који отвара сазиве парламента и потврђује премијера са којим редовно разговара.

Краљ не влада само Британцима. Већ неколико вијекова, лабудови широм његове домовине су заправо били власништво британског монарха. Сваке године стручне службе пажљиво звоне и пребројавају лабудове на Темзи и то је традиција која ће бити заштићена. Британски монарх такође поседује јесетре, делфине и китове у водама око Уједињеног Краљевства.

Брејкденс

Британског краља Чарлса не бисмо никад повезали са плесом и плесним корацима, а поготово не брејкденса. Међутим, он се у младости опробао баш у томе. У петој сезони серије "Круна'" откривен је управо тај плесни детаљ из краљевог живота. Стварни догађај се одиграо 1985. када су на једном догађају принцу Чарлсу млади показивали своје плесно умијеће. Након што су га позвали да им се придружи, Чарлс је пристао и показао плесне вјештине. Иако је млади принц испрва изгледао као да му је можда непријатно, брзо се опустио и расплесао пред публиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана