Краљ Чарлс Трећи продаје 14 коња краљице Елизабете Друге

ГС
Foto: Royal Windsor Horse Show

Чарлс Трећи намjерава да смањује број краљевских коња, па је тако донијета одлука да се прода 14 тркачких коња са имања "Sandringham‘s Royal Stud" гдје се још од краља Џорџа Шестог, узгајају племенита грла која освајају награде.

„Ова одлука продаје коња није ништа необично. Сваке године се продавао по неки коњ. Краљица је имала своје кобиле за парење, узгајала их је и продавала.Није могла све да их задржи", истакао је Џими Џорџ.

Додао је да продаја коња не би требало да указује на крај везе краљевске породице са тркама.

Краљ Чарлс нема исту страст према спорту као што је имала његова мајка краљица Елизабета.
Џон Ворен, бивши савјетник за трке покојне краљице навео је да је све догађаје до сада испратио, јер се током осамдесетих такмичио као џокеј аматер.

У једном од интервјуа Камила краљица супруга истакла је да су трке коња биле посебна страст краљице Елизабете Друге и да је познавала сваког свог коња и пратила његов развој и успјехе.

Иначе британски краљ Чарл више воли да слика него да јаше коње. Омиљена сликарска техника му је акварел, а од када је наслиједио на престолу своју мајку краљицу Елизабету, постао је један од најпродаванијих британских умјетника.

Његово дјело које су ликовни критичари оцијенили као осредње, продато на аукцији за 5,800 фунти, умјесто 500 фунти, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана