Краљ Чарлс је имао још једну љубавницу: Увијек је била жељна забаве, а са Камилом се није подносила

ГС
Foto: Танјуг

Краљ Чарлс III у жижи је свјетске пажње након што је постао нови монарх Велике Британије, па није ни чудо што је његов живот, па чак и оно што припада далекој прошлости, поново под лупом јавности.

О његовом несрећном браку се принцезом Дајаном и вишедеценијској љубави са Камилом, која је прешла дугачак пут од љубавнице до краљице супруге, се зна готово све, али је у Чарлсовом животу постојала још једна жена - Канга Трајон.

Канга је била још једна Чарлсова љубавница и својевремено централна фигура у његовом животу, а њено име данас је заборављено - баш као да никада није ни постојала.

Већи дио јавности вjеровао је да је битка за његово срце директна борба између двије жене - супруге Дајане, која је била одговор на жеље његове породице и очекивања јавности, и љубавнице Камиле, и саме удате, једине праве љубави коју је икада имао.

Ипак, у једном тренутку постојала је и Канга, још једна Чарлсова љубавница, која му је наводно била подједнако важна колико и Камила. Но, прича о њих двоје никада није у потпуности испричана, а једино што се са сигурношћу зна јесте да је лијепој плавуши срце било сломљено, а ум помућен након краха ове романсе.

Документарац на британском Каналу 4 из 2008. први пут је дао јавности ближи увид у ову љубавну причу, и то у оквиру приче о необичним лудоријама које су претходиле браку тадашњег престолонасљедника са Дајаном. Током 70-их година прошлог вијека високо друштво било је свједок тога да је Чарлс у једном тренутку имао аферу са Камилом, потом са лејди Трајон, а након тога поново са Камилом. Куриозитет је био да су обје биле удате за његове блиске пријатеље. Обје су родиле синове чији је он постао кум. Обје су својим синовима дале име Чарлс (у Камилином случају Чарлс је друго име њеног сина). И на концу свега, обје су мрзиле једна другу са снагом која се граничила са патолошком, пише Дејли мејл.

Ипак, Чарлсу је некако пошло за руком да своју аферу са Кангом сакрије од широке јавности чак више од деценије - за њу се сазнало тек 1992. у књизи Ендрјуа Мортона "Diana: Her True Story",  и то тек овлаш. Горе поменути документарац је заправо изнио на свјетлост дана далеко више детаља.

Канга је заправо био надимак ове даме, а рођена је као Дејл Харпер 1947. у добростојећој аустралијској породици средње класе. Удала се за колегу са Итона, банкара и барона - лорда Тајрона. Уживала је крећући се међу аристократијом, а преко свог супруга упознала је и самог Чарлса.

Тадашњег престолонасљедника наводно су врло брзо освојиле њена љепота и неформално опхођење, али ју је и цијела краљевска породица обожавала. Она и лорд Трајон често су били гости Балморала, гдје је Канга с времена на вријеме јахала са краљицом. Трајон је узвраћао гостопримство, па је Чарлса радо позивао у своју рибарску кућицу на Исланду. Није много прошло док се Чарлс није заљубио у жену свог пријатеља.

Канга је убрзо схватила да титула принчеве љубавнице има велики значај у тадашњим високим круговима Велике Британије - био је то врло специфичан статус. Била је одушевљена Чарлсом, али ју је једнако одушевљало поштовање које је наједном добила од аристократије.

Током 70-их и 80-их година њен живот је посматрачу изгледао врло лагано и без посебног напора, али је заправо она била машина за новац - куповала је и преуређивала некретине, а потом их продавала, те је на крају покренула и сопствену модну линију која је планула брзином свјетлости, иако је обиловала лошим квалитетом и осредњим дизајном. Но, она је примијенила маркетиншки трик који је гарантовао успјех - свом бренду дала је име Канга, а сви су знали да је то надимак који јој је дао управо Чарлс. Иначе, садашњи краљ ју је једном приликом окарактерисао ју је као "једину жену која га је икада схватила". Знало се да јој пише писма, и да је посјетио њене родитеље у Мелбурну.

Разлика између лејди Трајон и Камиле Паркер била је сљедећа: Камила је од рођења била дио високог друштва у Великој Британији, па и њена прабака имала је аферу са другим принцем од Велса, и добро је знала правила игре у овој атмосфери, док је Канга потицала из другачијег свијета - то што није могла гласно да каже да ју је Чарлс једном волио, иако је то била јавна тајна, и то што се он враћао у Камилин кревет, ју је потпуно дотукло.

У годинама које су дошле њој је почело да смета то што је у браку без љубави, иако је њен супруг Ентони био добар и посвећен отац њиховој дјеци, а упоредо са тим њено здравље се рапидно погоршавало. Дошло је до рецидива болести спина бифида, с којом се већ изборила у дјетињству, али јој је дијагностикован и рак материце. Након мучних третмана лијечења канцера Канга се 1996. пријавила у једну рехабилитациону клинику, како би се ослободила зависности од лијекова против болова.

Све што се даље догађало остало је у домену спекулација до дана данашњег. Док се налазила у поменутој клиници на лијечењу, Канга је пала са прозора и сломила кичму. Током опоравка, тврдила је да је гурнута, али су сви остали вјеровали да је сама скочила усљед нарушеног менталног здравља. У документарцу је Кангина пријатељица Сара Мајлс истакла да је она упорно и страствено инсистирала да је гурнута, а такође је открила да ју је зачудио одговор породице на несрећу. Наиме, лорд Трајон позвао је Сару на ручак са неколико других људи, а све како би је увјерила да је Канга пала и да није гурнута.

Само неколико недјеља послије пада лорд Трајон саопштио је Канги да жели развод, након чега је себи резервисала апартман у хотелу Риц, гдје је заправо и живјела пред смрт. Но, зависност од лијекова против болова замијенила је зависношћу од алкохола - ово је крила прилично успјешно од своје околине, али не и потпуно. Канга је непосредно пред смрт отпутовала у Индију, гдје се и разбољела. Вратила се у Британију како би је хоспитализовали, али је убрзо добила сепсу и преминула је - само два мјесеца прије 50. рођендана, а три мјесеца послије Дајанине смрти.

Ова дама имала је чудну врсту славе - сви су знали ко је, али је се нико није сјећао. Нико није посебно туговао за њом, осим њене дјеце.

У посљедњим мјесецима живота Канга је уништила и лијепа сјећања Чарлса на њу - одједном је постала опсједнута њиме, а забиљежено је да га је 1997. на једној поло утакмици махнито прогањала у инвалидским колицима. Убрзо након овог трагично-комичног инцидента Чарлс је издао саопштење у коме је објаснио да је у контакту са Кангом једном или два пута годишње, али да нису пријатељи као некада.

За већину људи бистрог ума Чарлсова изјава значила је само једно - директан укор, али Канга је тада изјавила пријатељици Сари: "Ја ћу бити краљица Енглеске".

На крају је некада прелијепа, симпатична, умиљата лејди Трајон скончала тужна и усамљена - ни као краљица, ни као бароница, већ као бескућница. Нажалост, једна од ствари које су је психолошки уништиле била је и веза са Чарлсом, пише "Дејли Мејл".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана