Крај за мјењачнице у Хрватској?

б92
Foto: принтскрин

Пула -- Иако се евро уводи у Хрватску почетком идуће године, већ ове године трговци ће морати да истакну двојне цене, у кунама и еврима.

Прелазак на нову, европску валуту, такође ће бити крај за мењачнице, чији су се власници већ припремили, а многи и преоријентисали на нову дјелатност.

Власник мењачнице из Пуле "Но 1", Валтер Капов, каже да је чак 90 одсто мјењачког посла везан за евро.
 "Немамо другог избора, него да затворимо посао. Затварамо, то је дефинитивно крај приче. Имали смо мјењачнице по цијелој Истри: у Поречу, Умагу, Лабину, Пазину и све смо их позатварали. Припремили смо се на вријеме", каже Капов, који у пулским мјењачницама запошљава шесторо људи, пише Глас Истре.

Шта ће бити с њима и планирају ли да се преоријентишу?

"Пренамена је могућа. Имамо разноразне опције, шири спектар делатности, од цвећаре надаље, нисмо везани само за овај посао. Радници који желе остати ће сигурно добити посао, али у некој другој делатности", каже Капов те процјењује да у Пули сигурно послује десетак мјењачница.

Каже да опстанак без евра није могућ јер на све друге валуте отпада мање од десет одсто посла, а то не би било довољно ни за покривање најма пословног простора, а камоли плата.

И у другим пулским мјењачницама су забринути због најављеног увођења евра. Смишљају, кажу, шта ће убудуће радити. Опција је преусмјерити дјелатност и радити нешто друго.

Естер Јуриновић из Удружења занатлија Пуле каже да је у овој асоцијацији 19 занатлија који имају уписану дјелатност мјењачница.

"У сваком случају, неће им се исплатити јер су на евру базирали главни део посла. Мораће да се оријентишу на нешто друго", каже Јуриновић.

У Хрватској послује око 3.000 мјењачница са десетак хиљада радника који ће са увођењем евра остати без посла уколико послодавац не пренамени дјелатност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана