Ковчези који висе с литице: Обичај на Филипинима који постоји више од 2.000 година

Б92
Ковчези који висе с литице: Обичај на Филипинима који постоји више од 2.000 година

Културе се понекад толико разликују да је неким народима неразумљиво нешто што је у неким културама у далеким пределима свакодневица.

Један од обичаја који западни свијет сматра „морбидним, ненормалним, недопустивим, нецивилизованим" јесте и начин сахрањивања који практикује етичка група Ифугао која живи на сјеверу острва Лузон, на планини Провинс у мјесту Сагада на Филипинима.

Народ у овом мјесту има заиста јединствени ритуал сахрањивања. Старији људи сами себи резбаре ковчеге унутар дебла дрвећа, или уколико су болесни и немоћни, то за њих чине њиова дјеца. Онда када особа умре, а испостави се да пропорције ковчега нису одговарајуће, уобичајено је, не да се прави нов ковчег, већ да се ломе кости покојника, како би могао да стане.

Чак ни то није „најлуђа ствар" коју овај народ чини. Ти ковчези се не закопавају у земљу, што није толика ријеткост, има много народа који не желе да прљају земљу, али постоји ли још негдје обичај да ковчези висе с литице или унутар пећина?

Оно што је сличност са западним свијетом јесте да се води рачуна о томе да чланови исте породице буду сахрањени једни крај других. Овај обичај се у Сагади поштује више од 2.000 година. Постоје неки ковчези који су стари више од вијека, али већина је након што канапи и дрво иструле, падала у понор, пише "Atlas obscura ".

Разлог због којег се ковчези везују да висе с литице је тај што народ у Сагади вјерује да што је на већој висини покојник имаће веће шансе да бољи надгробни живот. До многих ковчега је готово немогуће и доћи, што је такође била заштита од звијери и нежељене пажње других људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана