Корона вирус: Да ли Кина заиста може да тестира 11 милиона људи за 10 дана

ГС
Корона вирус: Да ли Кина заиста може да тестира 11 милиона људи за 10 дана

Кинески град Вухан, који је постао епицентар пандемије корона вируса, предлаже тестирање свих 11 милиона становника у кратком року, али колико је то изводљиво?

Стратегију Кине у борби против корона вируса Светска здравствена организација је назвала "можда најамбициознијим и најагресивнијим напором за сузбијање заразе у историји". 

Али најновији циљ Пекинга да тестира читаву популацију Вухана, који је постао епицентар Ковид-19 пандемије у јануару, за само десет дана, изазвао је сумње широм света.

Локалним властима је наложено да осмисле планове за тестирање 11 милиона регистрованих становника, почевши од људи који спадају у ризичну групу и који обављају "кључне послове", попут здравствене заштите.

Званичници су истакли да тестови могу бити организовани са временским размаком, тако да узорци могу да се сакупе и масовно обраде.

Тестови ће открити да ли у Вухану има активно заражених корона вирусом.

Али овакав амбициозни задатак, барем у теорији, значи да би Вухан требало да тестира најмање милион становника дневно - што је огроман скок у односу на тренутни дневни капацитет од 40.000 до 60.000 узорака.

"Можда ћемо морати да очекујемо чудо", изјавио је Јанжонг Хуанг, виши званичник организације Глобал Хеалтх током заседања Савета за иностране односе у Њујорку.

Због чега се планира тестирање толиког броја људи?

План је најављен након што је пријављено шест нових случајева у истом стамбеном блоку у граду током викенда.

Најновији случајеви су раније описани као асимптоматски - што значи да су тестирани позитивни на вирус, али нису показивали никакве клиничке симптоме, попут кашља и температуре.

После тога, свих 5.000 станара комплекса морало је да се тестира.

Многи истичу да међу 11 милиона регистрованих становника Вухана постоји велики број оних који су или напустили град пре карантина, или су тестирани током протеклих недеља.

Због тога је то мање обесхрабрујући задатак за власти када десетодневно тестирање почне.

Између три и пет милиона становника Вухана је већ тестирано, изјавио је заменик директора одељења за патогену биологију на Универзитету у Вухау Јанг Жанкју за лист Глобал Тајмс .

"Вухан је у могућности да тестира преосталих шест до осам милиона становника за 10 дана", изјавио је.

Али чак и ако се број неопходних тестова смањи на шест до осам милиона, то би још увек подразумевало 600.000 до 800.000 тестова дневно, уколико се власти држе десетодневног плана.

Ово је изазов. Локалне власти Хубеја је 22. априла пријавиле су да је око 89.000 људи тестирано за један дан, додавши да је 63.000 њих тестирано у граду Вухану.

А 10. маја је за један дан тестирано нешто мање од 40.000 људи у Вухану, наводи се у подацима.

Оптимисти тврде да уколико су кинеске власти озбиљне поводом овог циља, могуће је то постићи теоретски.

У среду 13. маја, кинески медији су цитирали Центар за контролу и превенцију болести Вухана који истиче да масовна тестирања спроводе одвојене компаније. Локални центри за контролу болести и болнице у квартовима широм града ће послати особље да сакупи узорке.

Званичници су проценили да је капацитет за тестирање тих компанија око 100.000 тестова дневно и признали су да је немогуће спровести масовно тестирање у тако кратком року.

"Стога ће се тестови спроводити одвојено, што значи да ће нека насеља почети са тестирањем 12. маја, нека 17. Али свако насеље ће завршити тестирање у року од десет дана од првог теста."

Кина може да произведе пет милиона тестова дневно, изјавио је министар индустрије прошлог месеца. И више центара за тестирање и лабораторије се граде како би се тестирали сакупљени узорци.

Неки, укључујући и професора Јанга, кажу да нема потребе да се тестира сваки становник Вухана уколико у његовом насељу нема пријављених случајева.

"Не можете знати да ли су људи били инфицирани након што покажу негативан тест. То је у основи питање за епидемиолошку истрагу", изјавио је он за Глобал Тајмс.

 

"Страх од другог таласа заразе"

 

Како све више земаља почиње са ублажавањем мера, страх од другог таласа задаје главобоље надлежнима.

Вухан је обуставио строги карантин осмог априла, али сада страхује од другог таласа, како долази до откривања нових случајева.

Мере се предузимају и у другим градовима у Кини. Североисточни град Ђилин, на пример, изоловао се од остатка земље и само становници који су тестирани негативно на вирус у последњих 48 сати могу да напусте град.

Возови и аутобуси нису у функцији, а биоскопи, теретане и интернет кафеи су затворени.

Ву Зуњоу, главни епидемиолог кинеског Центра за контролу и превенцију болести изјавио је да се влада налази у приправности због могућег појављивања случајева и након што су неки становници тестирани негативно.

"Заправо, има више од једног таквог случаја у Вухану: ток болести може да траје од 30 до 50 дана код неких пацијената", изјавио је за државну телевизију ЦЦТВ.

"Вирусу треба више времена да се испољи код пацијената са слабијим имунитетом, који су такође склони појављивању и губљењу симптома."

Зињоу је додао да није неопходно тестирати сваког становника Вухана у насељима без случајева

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана