Користите ту скраћеницу цијели живот, а знате ли шта ‘WC’ заправо значи

ГС
Foto: Илустрација

У 19. вијеку ријеч заход није се изговарала у пристојном друштву, нити су тјелесне потребе биле повезиване с кориштењем тоалета, те се скраћеница ‘WC’ сматрала се прикладном и довољно далеком од правог значења.

Многи су се изненадили након што су сазнали шта ‘WC’ заправо значи, упркос томе што су та слова видјели безброј пута док су одлазили у исту ту просторију, како би обавили нужду. Велике су шансе да сте, ако сте икад морали користити WC док сте били вани на јавном мјесту, видјели та два слова на вратима, али можда нисте превише размишљали о томе што она заправо значе.

Тиктокер Нeјтан на свом профилу објаснио је значење скраћенице. 

Бројни корисници друштвених мрежа сада су остали позитивно изненађени након што су сазнали њихово право значење, а које нуди фасцинантан мали увид у хисторију захода и санитарних чворова. У одговору на упит о томе шта појам ‘WC’ заправо значи, један љубитељ историје објаснио је да та слова заправо означавају ‘water closet’, што је био пристојан израз за кориштење тоалета у данима јавних купаоница.

Буквалан превод био би ‘водени ормарић’, јер у вријеме када је та скраћеница настала, није било пристојно причати о тјелесним потребама па је ово смишљено као компромисно рјешење које никог неће увриједити, пише Уна.

Прочитајте још:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана