Конобарице поправљају имиџ Сјеверне Кореје

Тања Милаковић
Конобарице поправљају имиџ Сјеверне Кореје

Сјеверна Кореја због нуклеарног рата, злогласних логора и диктатора Ким Јонг Уна и нема завидну репутацију у свијету, али ипак у неким азијским градовима гдје се отварају ланци ресторана из Пјонгјанга, добра храна и још боља услуга многе наводе да промијене мишљење.

Новинар Би-Би-Сија који је обишао доста свјетских земаља задесио се у једном таквом ресторану у граду Пном Пену у Камбоџи и каже да нигдје није срео "толико талентовано особље". Наиме, када гостима испоруче храну, конобарице закораче на бину и магија почиње - Јонг пјева оперске арије, Јиу је виртуоз на виолини, а Лин савршено балансира ћуп на глави.

Док перформанс траје, иза њих на великом екрану смјењују се фотографије њихове отаџбине. Гости могу сједити испод слике тигра са неприродно малом главом и гледати телевизор са сјевернокорејским филмовима који приказују њихове водопаде.

- Храна коју су нам послужиле је веома укусна, али стално ме питају због чега је у овим ресторанима толика гужва. Ресторан је увијек пун Кинеза и Сјевернокорејаца који обично флертују са особљем, а конобарице им понекад пруже руку. Елегантно су обучене у шарене униформе и увијек се осмјехују - описује британски новинар.

Конобарице углавном носе свјетлоплаве хаљине и штикле са потпетицом од 12 центиметара и када не послужују јело оне плешу, пјевају и свирају на традиционалним инструментима. Послије неколико мјесеци овог ритуала њихове руке и покрети су у савршеном складу и ритму.

Највећи број гостију стиже увече и након доброг јела и неколико чаша корејске ракије од риже многи од њих почињу да пјевају караоке са конобарицама. Често се дешава да испрате госта када напушта ресторан. Такође, оне се једноставно никада не престају смијати и смијешити, што одаје прилично опуштену атмосферу у ресторану.

Због њихове претјеране љубазности, новинар је чак помислио да конобарице заводе госте да би сазнале неке државне тајне, па је одлучио да своју идеју и тестира кроз разговор са једном од њих.

- Како си? Одакле си?

- Из Пјонгјанга.

- Колико дуго си у Камбоџи?

- Три године. Сљедеће године се враћам кући.

- Свиђа ли ти се тамо? Да ли би вољела да останеш овдје?

- Не. Недостаје ми Пјонгјанг.

На основу овог кратког разговора новинар је закључио да нема ништа од завођења, па је одлучио да буде мало директнији, питајући конобарицу гдје је смјештена и смије ли да се фотографише са њом. Испоставило се да све живе у просторијама изнад ресторана, а да фотографисање није дозвољено.

Старији корејски доктор који се нашао међу гостима објаснио је да су у питању најталентованије дјевојке са државне Академије умјетности. Оне пазе једна на другу, њих надгледа шеф, а неко други надгледа шефа.

- Конобарице код куће имају породице и експерти кажу да их не би лијепо третирали уколико би неко од особља одлучио да побјегне - пише новинар.

Ипак, неколико менаџера ресторана успјело је да побјегне са новцем, након чега су објекти аутоматски затварани.

Према неким спекулацијама ови ресторани су крило тајне агенције Буреау 39, која се бави прањем новца за владу кроз трговину оружјем и производњу метамфетамина, док други наводе да влада само жели да створи залихе стране валуте.

- Нисам нашао доказе за то овдје, а ни пазар није толики да би балансирао државне резерве. Сјеверна Кореја можда само жели да покаже мало осмијеха и пјесме, да буде вољенија - додао је новинар, који је на крају успио да се фотографише са једном од конобарица.

Храна у ресторану је прилично скупа за обичне Камбоџанце и јело за једну особу кошта између шест и 22 долара. Ипак у питању је врхунска корејска храна, која укључује јела као што је реп бика и национално јело кимчи, иако се могу наручити и јела специфична за Сјеверну Кореју, као што је гинсенг.

Осим тог, Сјеверна Кореја је отворила ресторане у камбоџанским градовима Сием Реапу и Сихануквилу. Први ресторан је отворен 2003. године и одмах је постао хит у Камбоџи и нарочита посебно је био привлачан јужнокорејским туристима и пословним људима.

Камбоџа је иначе одржала добре везе са Сјеверном Корејом, посебно због бившег камбоџанског краља Нородома Сиахунука, који је био редовни гост комунистичке земље.

Ресторани у свијету

Данас број сјевернокорејских ресторана у свијету варира, али претпоставља се да их има око стотину. Док неки ресторани у Кини пуштају пропагандне филмове и стављају слике високих државника на многим мјестима, ресторани у Камбоџи су аполитични.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана