Конобар једини представник Сирије на састанку о миру

Агенције
Конобар једини представник Сирије на састанку о миру

Беч - Колико су свјетски лидери изгубили осјећај за реалност, односно колико су навикли да кроје судбину других а да их не питају, најбоље свједочи случај са мировне конференције о Сирији, која је одржана недавно у Бечу, а на којој је једини Сиријац био конобар.

Наиме, на састанку на коме су учествовали представници скоро 20 држава, међу којима су осим САД и Њемачке, били још Русија, Турска, као и регионалне силе Саудијска Арабија и Иран, кројила се судбина Сирије, државе гдје већ годинама бјесни грађански рат чији се крај не назире.

Управо се због тога у Бечу очекивало да земљу домаћина, ако не на западу омражени предсједник Башар ал Асад, представља макар неко од лидера опозиције.

Међутим, то се није догодило, Сирија на овом састанку није имала представника, ако се не рачуна конобар Низар Ел Кури (25). Он је био једини Сиријац на конференцији у Бечу, а на којој је договорено да се грађански рат мора завршити прекидом ватре и политичким споразумом, као и да Исламска држава мора бити побијеђена.

На фотографији која је осванула на "Твитеру" види се насмијани конобар, док се у позадини виде државни секретар САД Џон Кери и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Медији су шаљиво пренијели да је можда конобар, док је моћницима доносио пиће, успио да им скрене пажњу на неке важне аспекте ситуације у домовини и издејствује бољи третман.

Сиријци у Москви

Руске власти планирају да у Москви наредне седмице организују рунду преговора сиријских званичника и лидера опозиције. Замјеник министра спољних послова Михаил Богданов рекао је да су сиријске власти пристале да учествују, али да још није јасно које опозиционе групе би могле да дођу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана