Коњ у публици, падање у несвијест и раскош: Занимљиви детаљи крунисања краља Чарлса Трећег ФОТО

ГС
Kрунисањe краља Чарлса Трећег
Foto: Танјуг/АП | Kрунисањe краља Чарлса Трећег

ЛОНДОН - Кентерберијски надбискуп крунисао је данас краља Чарлса Трећег на церемонији у Лондону, спустивши на његову главу круну Светог Едварда, стару 360 година, док је овај сједио на престолу из 14. вијека у Вестминстерској опатији.

Чарлс је крунисан заједно са супругом Камилом, и он је 40. владајући монарх крунисан тамо од 1066. године.

Свечана церемонија крунисања започела је процесијом од Бакингемске палате преко Трафалгар сквера,  поред парламента до Вестминстерске опатије, гдје је нови монарх положио заклетву. Крунисање је обављено представљањем регалија - симбола краљевске породице попут круне, кугле и жезла, који симболишу различите аспекте службе и одговорности монарха и стављањем круне на главу. Након тога, сви присутни у Вестминстерској опатији узвикнули су "Нека Бог чува краља".

Камила је на церемонији носила хаљину Бруса Олдфилда. У питању је бијела хаљину са златним детаљима у складу са одором њеног мужа. Носила је исту огрлицу коју је носила краљица Елизабета Друга за сопствено крунисање 1953, а која је припадала краљици Викторији.

Гости који су данас присуствовали крунисању британског карља Чарлса Трећег носили су низ шаролике гардеробе, испуњавајући лондонску Вестминстерску опатију мјешавином различитих нијанси и дизајна.

Краљ Чарлс и краљица супруга Камила вратили су се у Бакингемску палату након  крунисања, а церемонија је завршена је поздравом и махањем чланова краљевске породице са балкона Бакингемске палате.

Десетине хиљада људи окупиле су се испред палате како би поздравиле нови британски краљевски пар.

Принц Хари, млађи син краља Чарлса Трећег присуствовао је данашњем крунисању свог оца у Вестминстерској опатији, иако је сједио у трећем реду и није се појавио на балкону Бакингемске палате током прославе.

Најмлађе дијете принца Вилијама и Кејт Мидлтон, принц Луис, поново је забављао јавност смијешним гримасама.

Током крунисања британског краља догодио се мањи инцидент када је један узнемирени коњ, који је био део краљевске процесије, улетио у публику која је на улицама Лондона пратила догађај. Како преноси Скај њуз, том приликом нико није повријеђен.

Осим тога, позлило је неколицини чувара који су чекали да учествују у поворци након крунисања краља Чарлса.

Како је све изгледало погледате у ГАЛЕРИЈИ:

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана