Коначно ријешена једна од највећих загонетки Бермудског троугла

Агенције
Коначно ријешена једна од највећих загонетки Бермудског троугла

Седамдесет година након нестанка пет авиона изнад Атлантика и даље се нижу теорије о једној од највећих мистерија у историји ваздухопловства.

Порука коју је добио контролни торањ била је помало бизарна. "Све изгледа чудно. Као да смо ушли у белу воду. Потпуно смо изгубљени', јавио је пилот 5. децембра 1945. године. Потом се чуло само пуцкетање и тишина, а пет војних авиона Лета 19 на рутинској војној мисији заувијек је нестало без трага.

Полетјели су из Форт Лодердејла на Флориди, а нестали негдје изнад Атлантског океана, на подручју познатом као Бермудски троугао, пише британски "Телеграф".

Упркос детаљној потрази, никада није пронађена никаква олупина, нити тијело. У авионима је било 14 особа. Након пет авиона који су нестали с радара, изгубио се сваки траг и оном који је кренуо у потрагу за њима.

Али, то није све. Још три авиона нестала су на истом подручју 1948. и 1949. године док је јахта Конемара IV пронађена, али без посаде. Након тога забиљежен је мистериозни нестанак још два америчка војна авион на истом подручју од два и по милиона квадратних километара које лежи између Мајамија, Порторика и Бермудских острва.

Након 70 година и многобројних теорија завјере, филмова и фантастичних прича о ванземаљцима, истина о несталим авионима и Бермудском троуглу напокон би могла да доспије на свјетло дана захваљујући најновијој књизи Џајлса Мајлса.

У вријеме када су авиони нестали, истрага је била усмјерена на поручника Чарлса Тејлора, искусног пилотг с беспрекорном каријером инструктора. Његови студенти имали су иза себе 300 сати летења, а нико није пријавио проблеме са авионима. Имали су пуне танкове горива. Полетјели су у 14:10 часова према Бахамима и Абако острвима.

Дијелови разговора, који се одвијао преко радио уређаја, откривају шта је могло да се догоди, а забиљежени су у 15:40 часова.

"Не знам гдје смо. Мора да само се изгубили након посљедњег обртаја", рекао је један од чланова посаде док је поручник Тејлор одговорио: "Оба моја компаса не раде. Покушаћу некако да пронађем Форт Лодердејл."

Покушао је да опише локацију на којој се налази: "Мислим да сам изнад Флорида Киза."

Чује се још један глас неког од посаде, ко је очигледно схватио да су на путу без повратка, како говори: "Дођавола, кад бисмо само могли да идемо на запад, дошли бисмо кући. На запад, дођавола!"

У Форт Лодердејлу су покушавали да открију положај авиона на Лету 19, а када су схватили да се налазе сјеверно од Бахама, километрима далеко од копна, ухватила их је паника.

У 18:20 чује се опет глас поручника Тејлора: "Морамо да избацимо све што можемо из авиона. Кад првом остане мање од 10 литара горива, сви падамо!"

Посљедњи тренуци Лета 19 остају у сфери нагађања - успркос обимној потрази, авиони никад нису пронађени. Вјерује се да су пали у море и завршили на дну Атлантика.

Америчка морнарица одмах је покренула истрагу. Према изјавама свједока који су видели ватрену куглу на небу, вјерује се да је авион који је кренуо за њима у потрагу експлодирао у ваздуху.

Што се тиче авиона на Лету 19, закључено је да је ријеч о људској грешци и томе што су заказали компаси. Поручник Тејлор погрешно је закључио да се налази изнад Флорида Киза, а у ствари се све више удаљавао од копна. Остали су га пратили, а на крају су, оставши без горива, пали у море.

Али, оваква једноставна објашњења никада нису задовољавала присталице теорија завјере. Иако су стручњаци потврдили да нема доказа да су нестанци изнад тзв. Бермудског троугла чешћи од нестанака на другим местима на Земљи, мистерија живи и данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана