Компаније смањују свој канцеларијски простор због рада од куће

Танјуг
Компаније смањују свој канцеларијски простор због рада од куће

МИНХЕН - Њемачке компаније постепено смањују свој канцеларијски простор пошто се у тој земљи усталио редован рад од куће, закључак је данас објављеног извјештаја Института за економска истраживања ИФО из Минхена.

Како се наводи, приближно 6,2 одсто свих њемачких компанија је већ смањило свој пословни простор, а додатних 8,3 одсто фирми планира да то учини у наредних пет година.

"Овај тренд је посебно изражен међу пружаоцима услуга и великим фирмама. Свака четврта  компанија из ових категорија смањила је свој канцеларијски простор или планира да то учини", објавио је истраживач ИФО Симон Краусе.

Према његовим ријечима, проценат људи који раде од куће у Њемачкој је стабилан скоро двије године.

Запослени упркос апелима појединих компанија не желе да се врате у канцеларије и због тога њемачке фирме постепено прилагођавају своје потребе за пословним простором.

"На основу наших студија, очекујемо да ће потражња за канцеларијским простором дугорочно пасти за око 12 одсто због рада од куће", додаје Краусе.

Он наводи да тренд смањења канцеларијског простора у Њемачкој представља изазов за тамошње тржиште некретнина које је већ под притиском.

Краусе упозорава на факторе као што су економска неизвјесност, више каматне стопе и високе трошкове изградње који сугеришу да брз опоравак потражње за пословним простором није на видику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана