Компанија из спаваће собе прерасла у гиганта

Борис Ђурић, Дојче веле
Компанија из спаваће собе прерасла у гиганта

Преварант, лудак и параноидни човјек - то су ријечи које кинески медији користе да би описали Ма Јуна, четрдесетдеветогодишњег бизнисмена познатог као Џек Ма. - Нисам добар у математици, никада нисам студирао менаџмент и још увијек не знам читати извјештаје књиговође - рекао је Ма недавно.

Али, упркос овим "недостацима", Ма је успио да претвори малу компанију "Алибаба", којом је управљао из спаваће собе, у великог гиганта електронске трговине. Ма се у свом успону није либио да крши правила.

За разлику од Била Гејтса или Стива Џобса, Ма нема диплому из рачунарских наука. У ствари, овај информатичар милијардер чак није чуо за ријеч рачунар када је био дијете. На пријемном испиту за факултет, из математике је освојио један од укупно 120 бодова, па није могао да похађа универзитет.

Осамдесетих година он је проучавао енглески на колеџу у родном граду Хангзоу и постао је учитељ енглеског. Али, три године касније побјегао је из клупа, што је био необичан потез за то вријеме, и покренуо свој приватни бизнис - агенцију за превођење.

Током једног пословног путовања 1994. године у САД открио је нешто сасвим ново - интернет. Био је одушевљен док је посматрао своје пријатеље како комуницирају са свијетом користећи само рачунар. Овај догађај је заувијек промијенио ток његовог живота.

По повратку у Кину покренуо је интернет страницу "China Page", први кинески телефонски именик на интернету. То му је донијело успјех и прозвали су га "Господин Именик". Ипак, предстојала му је велика борба.

У напорима да доведе интернет у Кину, морао је напорно да ради како би привукао пажњу Пекинга. Био је то тек почетак интернета у Кини и већина кинеских породица је посматрала рачунаре као луксуз. Након низа неуспјеха, Ма је напустио пројекат "China Page" и кренуо у нову пословну авантуру звану "Алибаба".

У почетку је то била интернет платформа која је повезивала пословне субјекте, али данас је то највећа интернет продавница у Кини. Након покретања пројекта, Ма је одлучио да сакупи нешто почетног капитала.

- Носећи стару јакну и комад папира у руци, Ма је дошао код нас да тражи финансије за свој пројекат - сјећа се Масајоши Сон, директор јапанског софтверског гиганта "SoftBank", који улаже у кинески информациони сектор.

Иако је изгледао скромно, младом Кинезу је било потребно само шест минута да добије зајам од 20 милиона долара. Након тога кренуо је метеорски пут пројекта "Алибаба", који ће ових дана кулминирати изласком на америчку берзу, чиме ће његова вриједност порасти на скоро 21,8 милијарди долара.

Како је излазак само питање дана, многи медији су га већ прогласили најбогатијим Кинезом.

Данас њега у Кини сматрају не само успјешним бизнисменом, већ и херојем који је значајно обликовао интернет и електронско трговање у Кини.

+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана