Компанија АстраЗенека тужила америчку владу

Танјуг
Компанија АстраЗенека тужила америчку владу

ЊУЈОРК - Компанија АстраЗенека је посљедња у низу великих фармацеутских фирми које су тужиле САД због закона који дозвољава влади да преговара о цијенама неких лијекова.

Британско-шведска компанија тврди да реформа, уведена прошлогодишњим законом о смањењу инфлације, поткопава циљ другог закона, осмишљеног за подстицање улагања у лијекове за лијечење ријетких болести, преноси Ројтерс.

Други произвођачи лијекова, укључујући Мерк, Бристол Мајерс Сквиб и Џонсон&Џонсон и америчка фармацеутска лобистичка група, већ су поднијели тужбе против реформе.

Извршни потпредсједник онколошке пословне јединице у АстраЗенеки Дејв Фредриксон објаснио је да ће због реформе пацијенти с ријетким тегобама, који су имали користи од закона имати "одложен приступ научним открићима" у поређењу с другим дијеловима свијета.

- Пацијенти с ријетким болестима и раком зависе од високоризичног и мало вјероватног развоја лијека за који је потребно много година да се развије и који има за циљ изљечење - казао је Фредриксон, преноси Фајненшел Тајмс.

Из америчког министарства здравства најавили су да ће снажно "бранити предсједников закон о преговарању о цијенама лијекова, који већ помаже у смањењу трошкова здравствене заштите за старије особе и особе с инвалидитетом".

Процес би требало озбиљно да започне сљедеће седмице, када би Центар за медицинске услуге требало да објави списак од 10 скупих лијекова који ће бити у фокусу преговора. Додатни лекови биће уврштени на овај списак у наредним годинама.

Конгресна служба  за буџет процјењује да ће промјене донијети уштеде вриједне милијарде долара током деценија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана