Колико вриједи Колосеум у Риму

Rts
Foto: Wikipedia

Колосеум, легендарни споменик генијалности и величанствености старог Рима, добио је и своју цијену. У извјештају који су објавили финансијски консултанти Компаније Делоит ЛЛП, која се налази у великој Британији процијењено је да је „вриједност ове друштвене знаменитости око 77 милијарди евра.

У Италији постоји изрека која каже да уколико прођете поред Колосеума и не окренете се да погледате овај легендарни споменик, онај ко хода поред вас има право да вас удари, јер се поред такве љепоте не пролази тек тако...

Колосеум се налази источно од Римског форума. У древном Риму у њему су се одржавали спектакли за јавност, борбе гладијатора и животиња, симулација битака, као и неке од егзекуција тог времена. Здање су конструисали цареви Флавијевске династије, па је познат и као Флавијев амфитеатар. 

„Већина Италијана сложило се са процјеном вриједности Колосеума", навели су финансијски стручњаци у извјештају.

Добијена цифра вриједности Флавијевог амфитеатра, који се званично назива Колосеум, настала је на основу низа фактора (приход од продаје карата, као и од резултата анкете, спроведене међу италијанским становништвом, који су навели колико би финансијских средстава уложили да очувају амфитеатар.

Више од 90 одсто, од укупног броја испитаника напоменуло је да споменик мора бити сачуван „под било којим околностима", чак и ако би то значило да грађани треба да плаћају одржавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана