Колико кошта дипломата у Њујорку

Танјуг
Колико кошта дипломата у Њујорку

Њујорк - Станови и куће које дипломате изнајмљују у Њујорку коштају од пар хиљада долара за техничко особље, до неколико десетина хиљада долара за амбасадоре у УН.

"Можда је једино што је топлије од времена у посљедње вријеме тржиште некретнинама на Менхетну, гдје цијене и даље расту, а слободних станова је све мање", пише сајт Крејнс из Њујорка, који се бави проучавањем тржишта некретнина.

У овом тренутку слободно је само 0,72 одсто станова за издавање, што је најнижи број од када су та истраживања почела 2002. године.

Сем малог броја станова, "Велику јабуку" погађа и раст станарина, па су тако ренте у посљедњих годину дана порасле за девет до 11 одсто, у зависности да ли су у питању гарсоњере, једнособни, двособни или трособни станови.

Према наводима агенције Платинум пропертис, цијена за изнајмљивање једнособних станова у Њујорку је достигла у просеку 3.421 долар месечно, а власници су све мање спремни да дају попусте и погодности јер је потражња огромна.

"Кад је почела криза 2008.године, било је скоро пет одсто станова на тржишту који су у сваком моменту били спремни за изнајмљивање. Данас, када је тај проценат пао на испод један, власнике не интересује да дају попусте, већ само да подижу цијене", наводе у овој агенцији.

Мање станове, једнособне и двособне, мисије при УН изнајмљују за своје ниже чиновнике и функционере, док су за више дипломате и амбасадоре предвиђене већи и луксузнији станови, као и много већа мјесечна примања.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун има плату од 26.800 долара мјесечно, док је садашњи предсједник Генералне скупштине УН Насир Абдуазиз ал Насе, када је био на функцији амбасадора Катара у свјетској организацији, месечно зарађивао 25.000 долара.

Дописнику Танјуга је у УН само речено да је данас његова плата - као предсједника Генералне скупштине УН - већа од оне коју је примао као амбасадор, али није наведен износ.

Саговорници из врха УН су казали да су трошкови за плате компензују тиме што се не изнајмљују некретнине, јер је велики број земаља то ријешио тако што су купили станове у Њујорку.

"Лакше је било узети кредит и купити стан, који ће заувијек остати у вашем власништву, него плаћати ренту, јер је то најскупљи облик задуживања на тржишту некретнина. Моја земља то није урадила и плаћају ми мјесечно 30 хиљада долара за стан", каже амбасадор у УН једне земље из окружења који није желио да му се открива идентитет.

Ипак, не мали број држава изнајмљује станове у Њујорку за своје амбасадоре и ту су цијене астрономске.

Пошто већина дипломата има изјамљене станове на Апер Ист сајду Менхетна, у близини зграде УН, цијене трособних станова почињу од седам-осам хиљада, а завршавају се на скоро фантастичних 30.000 долара мјесечно за луксузне станове.

За око седам и по хиљада долара се може изнајмити солидан двоипособан стан, у згради без портира, са погледом на Централ парк, али у близини Харлема - који у Њујорку није баш "сусједство на добро гласу". Слиједећа категорија би био трособан стан од 10.500 долара, на Линколну скверу, величине око 85 квадрата.

У агенцији One Manhattan, која изнајмљује станове дипломатама, кажу да се обично за високо рангиране амбасадоре траже станови чије се цијене крећу од 12.000 долара - па навише.

Они за тај новац нуде зграду са портиром на улазу, врхунским паркетом и мермеом у стану и двије велике терасе.

За оне који не питају за цијену, у понуди је и петособан стан од 260 квадрата у близини Пете авеније, са ђакузијем, сопственим соларијумом, приватним базеном на врху зграде, у којој живе само дипломате.

Тај луксуз кошта 27.000 долара мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана