Колико је стар Велики кањон?

Танјуг
Колико је стар Велики кањон?

Дебата око старости Великог кањона Колорада траје више од једног вијека, а недавно истраживање побија досадашње теорије.

Поједини научници сматрају да је највећи и најдубљи кањон на свијету далеко старији него што се мисли (70 милиона година), док други тврде да је прилично млад у односу на геолошку историју (пет до шест милиона година).

Недавно истраживање побија обије теорије, откривајући да је Велики кањон почео да се формира прије 50 милиона година, али да је свој дефинитиван облик, какав данас познајемо, добио релативно недавно.

У студији, објављеној у часопису "Нејтчер геосајенс" (Nature Geoscience), формација Великог кањона одвијала се у неколико етапа. Најстарији дио, кланац под називом "Ураган", који се налази на средини кањона, пробила је пре 50 до 70 милиона година ријека која је одавно нестала.

Сусједни сегмент, "Источни Велики кањон", који је обликовала друга ријека, стар је између 15 и 25 милиона година.

Потом се, прије пет до шест милиона година, ријека Колорадо уклопила у пејзаж пробивши оба екстремитета Великог кањона - Мермерни кањон на истоку и Крајње западни Велики кањон на западу.

Према ријечима истраживача, ови кланци су наставили да се шире под утицајем ерозије за 100 до 200 метара сваких милион година да би се на крају међусобно повезали и створили Велики кањон.

До ових закључака, вођа истраживања, Карл Карлстром са Универзитета Новог Мексика у Албукеркију, дошао је помоћу расположивих геолошких података и термохронологије, технике која омогућује реконструкцију еволуције температура одређеног типа стијене као и датирање тренутка њеног појављивања на површину под утицајем ријечне ерозије која је обликовала кањон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана