Кока Кола мијења формулу?

Б92, Daily Mail
Кока Кола мијења формулу?

Кока Кола у Америци је смањила ниво једног од састојака популарног напитка, због страха да он изазива рак, преноси Дејли Мејл.

Ријеч је о хемикалији 4-метилмидазолу (4-MI) који даје боју пићу, али га је калифорнијски здравствени сектор прогласио потенцијално канцерогеним.

Иако Европљани још не мисле да Кока Кола представља било какав ризик по здравље, компанија већ ради на смањивању спорног састојка у цијелом свијету, додуше, без тачно утврђеног рока.

Исту хемикалију смањио је и Пепси у америчкој формули, али одбија да је промејни било гдје друго.

Поставља се питање колико је здраво ово пиће и шта потенцијално опасно уносимо са сваком лименком истог? Чак и ако пијете Кока Колу без шећера, то не значи да је она ишта боља по вас.

Наиме, студије су показале да су људи који узимају једно или више нискокалоричних газираних пића дневно у већем ризику од гојазности и дијабетеса типа 2.

Како бисте се боље упознали са ефектима Кока Коле, представљамо вам неколико њених састојака, као и ефекте које они могу оставити на наше телијо, које можете погледати у нашој галерији.

Сваког дана попије се 1,6 милијарди лименки и флаша ове љепљиве браон течности под називом најпознатијег бренда. Међутим, од како је први пут промовисана као “тоник за мозак” 1886. који “лијечи главобољу, неуралгију, хистерију и меланхолију”, произвођачи Кока Коле били су веома тајновити о томе које састојке употребљавају. Мистерија о рецепту за Кока Колу постоји и данас, а само двије особе знају њену формулу. Занимљиво је да оне никада не путују у истом авиону, како би у случају пада једно од њих преживјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана