Која су правила за путовање са кућним љубимцима у ЕУ?

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Слобода кретања унутар Европске уније није резервисана само за грађане ЕУ, већ важи и за њихове кућне љубимце, а у вријеме сезоне путовања, Европска комисија подсјетила је на важећа правила ЕУ по том питању, која се односе и на улазак из земаља које нису чланице блока.

Пси, мачке, па чак и творови, уживају право на слободу кретања у ЕУ захваљујући усвајању усклађених правила ЕУ о путовању са кућним љубимцима.

"Ако овог љета путујете по ЕУ са својим четвороножним пријатељем, постарајте се да је њихов ЕУ пасош за кућне љубимце ажуриран", поручују из Европске комисије.

Пасош ЕУ садржи опис и детаље о кућном љубимцу, укључујући микрочип или шифру тетоваже, као и податке о вакцинацији против бјеснила и контакт податке ветеринара који је издао пасош.

Најважнији услов, који се односи и на кућне љубимце који путују у ЕУ из земље која није чланица ЕУ, јесте да је ажурирана вакцинација љубимца против бјеснила.

Чак и у случају путовања на мјеста ослобођена од пантљичаре мултилокуларни ехинокок, као што су Финска, Ирска, Малта, Норвешка и Сјеверна Ирска, важно је да је љубимац примио третман против те врсте пантљичаре.

Постоји и неколико изузетака, па тако од 2021. године ЕУ пасоши за кућне љубимце, који су издати грађанима Велике Британије, више не важе за путовања са кућним љубимцима из Велике Британије у земљу ЕУ или Сјеверну Ирску.

Иначе, пасош ЕУ за кућне љубимце важи само за мачке, псе и творове.

У случају одласка на пут са другом врстом љубимца, као што су птице, гмизавци, глодари или зечеви, треба проверити национална правила о условима уласка земље коју власници планирају да посјете са својим животињама.

Уколико, пак, власник путује са љубимцем из земље која није чланица ЕУ у ЕУ, потребно је да  покаже сертификат ЕУ о здрављу животиње.

Овај документ, слично као и пасош ЕУ за љубимце, садржи податке о здрављу, идентитету и вакцинацији против бјеснила и требало би да га изда званичан државни ветеринар не више од 10 дана прије уласка љубимца у ЕУ, а важи до краја живота љубимца уколико се редовно вакцинише.

Такође, потребно је да се приложи писана изјава уз сертификат ЕУ о здравственом стању животиње, у којој се наводи да се пребацивање животиње обавља из разлога који нису комерцијални.

Могуће је путовати са до пет кућних љубимаца, а у случају да их има више, потребно је доказати да животиње учествују на неком такмичењу, изложби или спортском догађају и да су старије од шест мјесеци.

Уколико власник не планира да прати свог љубимца на путовањима, он мора да писаним путем овласти другу особу да то чини у његово име.

Из Европске комисије напомињу да власник мора да се поново споји са својим љубимцем у року од 5 дана од његовог премјештања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана