Која је симболика сунца са људским лицем које се налази на застави Аргентине

Kliks
Foto: Freepik

Након освајана титуле свјетског првака у фудбалу, застава Аргентине је постала један од најзаступљенијих елемената, како у медијима тако и на друштвеним мрежама широм свијета, а многе је заинтригирало значење сунца са људским лицем који се налази у њеном средишту.


Аргентинска застава датира из 1812. године . Има три хоризонталне траке; горњи и доњи су свијетлоплави, а средњи бијели. Значење иза боја заставе је предмет расправа, али неки кажу да бијела боја заправо представља сребро.

Рани шпански конквистадори, односно освајачи, назвали су земљу Аргентина према латинској ријечи "Аргентинум", што значи сребро, мислећи да регија садржи огромне количине овог племенитог метала. Плаве траке представљају небо и воде аргентинског Рио де ла Плата.
Проматрајући заставу, поглед одмах привлачи њезино средиште, гдје налазимо најупечатљивије обиљежје, људско лице унутар златног диска из чијег средишта излазе равне и валовите зраке које представљају сунце.
Сунце, познато као "ел сол де мајо" (мајско сунце) након мајске револуције у Аргентини, која је на крају довела до независности нације од Шпаније, национални је симбол.

Аргентински новац који датира из 1813. године има слику истог сунца, као и уругвајска застава и ране верзије перуанске заставе. Јуан де Диос Тупац Амару, перуански потомак инканског племства, дизајнирао је Мајско сунце које одаје почаст инканском богу сунца Интију.
Инке су обожавале сунце и његову животворну моћ. Вјеровали су да је њихов владар директни потомак сунца и градили су сунчеве храмове широм свог царства. Изворна национална химна Аргентине из 1813. године такође има лирску референцу на Инке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана