Која је права цијена америчког гаса за Европу? "Возимо ка провалији"

б92
Foto: принтскрин

Хидраулично фрактурисање је забрањено у већем дијелу Европе. Али Европска унија се окреће Сједињеним Америчким Државама да би обезбједили алтернативно снабдијевање гасом. Колико ће таквог гаса стићи у Европу?

"Мислимо да можемо да пређемо у друго возило, али се и даље возимо ка провалији", рекао је Анди Георгију, њемачки борац против употребе гаса и методе експлоатације која је позната као хидрауличко фрактурисање или фракинг.

Амерички предсједник Џо Бајден и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен недавно су објавили да су постигли споразум у циљу смањења зависности Европске уније од руских енергената.  Додатних 15 милијарди кубних метара течног природног гаса (ЛНГ), који се углавном добија хидрауличким разбијањем стена у бушотинама које су никле као печурке послије кише широм Сједињених Држава, ове године ће стићи са друге стране Атлантика на европске обале.

Ово је само око једне трец́ине гаса који ће само Њемачка добити ове године из Русије. Али активисти се плаше да замена руског гаса течним природним гасом не само да неће успјети да повећа енергетску безбједност већ ће угрозити и дугорочне климатске циљеве.

"Овај споразум усмјерава ЕУ и САД на погрешан и опасан пут, пошто се на основу њега ствара нова инфраструктура за увоз фосилног гаса у Европу", рекао је Мареј Ворти, који у еколошкој невладиној организацији Глобал Витнесс предводи кампању против употребе гаса. "Изградња нових терминала за увоз значила би одлуку да се увози фосилни гас и далеко преко рока до којег ЕУ заувек треба да напусти овај енергент који уништава климу."

Забринутост је све већа и због непосредних климатских утицаја ЛНГ-а добијеног из лежишта шкриљаца дубоко под земљом. Иако је фракинг забрањен у већем дијелу Европе због утицаја на животну средину, првенствено због употребе хемикалија које загађују подземне воде, ЕУ је радо почела да увози тај гас из САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана