Ко су најбогатији и најмоћнији наркобосови?

Aгенције
Ко су најбогатији и најмоћнији наркобосови?

Амерички "рат против дроге" је пропала кампања која је коштала више од билион долара, а није помогла у сузбијању уботребе наркотика.

Доказ је и то што има превише моћних и богатих наркобосова. Ово су само неки од њих...

10. "Кума кокаина" – Гризелда Бланко

Она је била једна од најсуровијих и најопаснијих наркобосова свих времена, као и најпродуктивнији шверцер колумбијског Меделин картела. Преко њених руку "преваљане" су тоне кокаина у Њујорк, Мајами, Калифорнију. Послије пошиљке од 150 килограма, пресрели су је федерални агенти 1975. године (то је било највеће хапшење због кокаина икада до тада). Бланко је побјегла у Колумбију гдје је била 10 година. Осумњичена је да је наручила или поличинила више од 200 убиства. Она је 1985. осуђена због шверца. Пуштена је из затвора 2004. године и депортована у Колумбију. Њено богатство било је процијењено на више стотина милиона долара, али то се никада неће тачно знати. "Куму кокаина" убио је мотоциклиста 2012. године када је у њену главу испалио два хица у Меделину.

9. Кун Са

Око 80 одсто хероина које је двије деценије, почевши од 1974. године, било писутно на улицама Њујорка, дошло је из "Златног троугла" (Мјанмар, Лаос, Тајланд) којим је управљао Кун Са. Он је имао своју приватну армију која се финансирала од продаје дроге. Постепено је направио највећу хероинску империју. Краљ "Златног троугла" је 1977. изазвао америчку владу да купи цијелу његову жетву опијума, уништи је, и пусти га да узме новац за његов народ. Америчка влада је то одбила. Кун Са се предао властима Мјанмара 1996. године, али мало се зна шта се с њим десило након тога. Предао је све што је поседовао тамошњој влади. Умро је 2007. године, а узрок смрти је непознат.

8. Џорџ Јунг (Бостон Џорџ)

Највише познат, јер га је Џони Деп глумио у филму Blow из 2001. Пребацивао је дрогу за озлоглашени Меделин картел, а на врхунцу своје моћи преко њега је ишао скоро сав кокаин који је улазио у САД. Зарадио је вероватно најмање од свих са ове листе, али је лично направио најмање 100 милиона долара. Морао је да купује куће само да би у њих могао да одлаже новац. Учио је да кријумчари кокаин још у затвору. То је учио од цимера Карлоса Ледера који га је касније повезао са Паблом Ескобаром. "Показали смо Колумбијцима да је могуће послати велике количине кокаина у САД. Милиони долара обртали су се за пар дана. Колумбијци су ме обожавали", рекао је Џорџ. Ухапшен је са тоном кокаина у једном граду у Кансасу. Очекује се да буде пуштен на слободу у новембру 2014. године.

7. Рафаел Каро Кинтеро

Он је најстарији од четворице браће који чине "Каро Кинтеро картел" у Сонари, Мексико. Првенствено су се бавили кријумчарењем марихуане, а претпоставља се да имају више "фарми" у Сонори. Браћа су осим марихуане препродавала кокаин, али и метамфетамин. Они су се 1980. године додворили тамошњој влади и полицији, подмићивали су их, да би им  прогледали кроз прсте. То може бити зато што је картел одвајао одређене количине новца за изградњу стамбених крајева за сиромашне. Ухапшен је 1985. године за наручивање убиства америчког федералног агента. Рафаел је осуђен на 40 година затвора 1989. године, а његова браћа су остала слободна ради "окретања" породичног бизниса.

6. Карлос Енрике Ледер Ривас

Суоснивач Меделин картела Карлос Ледер, дијете Колумбијке и оца Нијемца, био је самопроглашени нациста који је на килограме кокаина утискивао кукасте крстове. Командовао је на малом острву у Бахамима, које је било успутна станица од Колумбије до САД. Одатле је имао ваздушну базу за кријумчарење дроге све заједно са наоружаном војском, хангарима, и писту која је могла да прими и путнички авион. Трговину дрогом подигао је на сасвим нов ниво користећи за шверц мале приватне авионе. Он је 1987. године осуђен на доживотну и још 135 година затвора. Након што је дао исказ против озлаглашеног панамског диктатора Мануела Нориеге његова казна је смањена на 55 година. Његово богатство када је ухапшен мјерило се стотинама милиона долара.

5. Орехуела браћа

Њихова стратегија је била да се држе у сјенци, а то им је годишње доносило седам милијарди долара. "Кали картел" је 1990-их, док су га водила Орехуела браћа, био највећи добављач кокаина у САД. Одговорни су за кријумчарење 200 тона кокаина. Браћа су ухапшена када се њихов шеф обезбјеђења обрушио на њих, јер није више могао да поднесе притисак да их чува, дојадило му је. Осуђени су у септембру 2006. године због прања новца на 30 година затвора.

4. Хозе Гонзало Родригез Гача

Упркос томе што је рођен у Колумбији Хозе Гача је био познат као "Мексиканац" због његове љубави према мексичкој популарној култури. Он утабао путеве дроге кроз Мексико до југоисточних америчких држава. Био је кључан и за отварање лабораторија у џунглама Колумбије гдје би хиљаде радника одсејдало и производило много, много кокаина. У једну такву лабораторију упала је рација 1984. године, након чега је откривен радни налог који показује да је 15 тона кокаинске пасте достављено на одређену локацију у периоду од шест недеља. Само годину дана након што је стављен на Форбсову годишњу листу милијардера његова владавина се завршила када га је упуцала полиција 1998. године.

3. Очоа браћа

Браћа Очоа (Јорге, Хуан Давид и Фабио) били су кључ меделинске нарко организације од самог почетка и то упркос чињеници до долазе из образоване, више класе. Осамдесетих година њихово богатство је процијењено на три милијарде долара (Јорге је за годину дана престигао Хозеа Гача на Форбсовој листи), проблеми су уследини 1984. године када су оптужена четири припадника картела. Предали су се 1991. и од тада се мало чуло за њих. Једино се знало за најмлађег Фабија који је поново ухапшен због кријумчарења дроге 1999. године и 2003. је осуђен на 30 година затвора. Умро је 25. јула ове године.

2. Рики Рос

Рики Рос, краљ крека, каже да су га америчке обавјештајне службе снабдјевале неограниченим количинама робе коју је требало да прода. Кокаин продаје од своје 19. године, а међу првима је продавао крек, након чега се та дрога убрзо нашла на улицама Лос Анђелеса. На врхунцу своје моћи имао је више фабрика крека које су дневно производиле дрогу у вриједности од два до три милиона долара.

1. Давуд Ибрахим Каскар

Индијски краљ криминала, Давуд Ибрахим Каскар, чије је богатство процијењено на шест милијарди долара сврстава се међу најнемилосрдније појединце. Каскар се повезивао са бомбашким нападом у Мумбајиу када је страдало више од 250 људи. Имао је блиске везе и са Осамом Бин Ладеном. Његова "Д компанија" осим трговине дрогом бави се и фалсификовањем, трговином оружјем, изнуђивањима, тероризмом, па чак и филмском индустријом. Каскар је финансирао седам популарних индијских филмова.  Његова "владавина" је највјероватније прошлост, јер је он сада у Индији најтраженији човјек, а претпоставља се да се крије у Пакистану. Међутим, пакистанске власти негирају да је код њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана