Ко стоји иза империје Ред бул

Aгенције
Ко стоји иза империје Ред бул

Авантуристичким скоком из свемира, који је финансирала компанија "Ред бул", Феликс Баумгартнер не само да је поставио троструки свјетски рекорд, већ је и направио велику рекламу произвођачу енергетских пића. Али, ко је човјек који стоји иза имена "Ред бул"?

Дитрих Диди Матешиц (68) рођен је у аустријском градићу Санкт Марајн од 2.500 становника. Њега и сестру Хелгу подигла је мајка учитељица, која је била веома строга према дјеци.

Био је даровит, али лијен ученик и једва је положио матуру. Студирао је бродоградњу и архитектуру, а затим економију. Дипломирао је послије 10 година студирања, послије чега се запослио у рекламној бранши.

Године 1982, наводно је за вријеме службеног путовања у Хонгконгу, у хотелу "Мандарин" пробао је енергетски напитак "кратинг денг" (црвени бик), који је производила фабрика у власништву клана Јувиђа, најбогатије породице на Тајланду. У то вријеме Матешиц је још био директор маркетинга фабрике за производњу пасте за зубе "Блендакс". Дао је отказ, да би 1984. у мјесту Фушл ам Зе основао компанију "Ред бул". Три године касније, у сарадњи с тајландским произвођачима, доноси на аустријско тржиште енергетски напитак који ће освојити свијет.
 

Године 2011. "Ред бул" забиељежио је промет у вредности од 4,2 милијарди евра. Бренд, чији рекламни слоган гласи "Ред бул вам даје крила", промовисали су екстремни спортисти (кајт сурфинг, бејз џампинг). Препланули љубитељ мотокроса инвестирао је око 1,4 милијарди евра у око 600 спортиста широм свијета (Себастијан Фетел, Марио Гомез, Линдзи Вон итд.) и највећи је спонзор спорта на свијету.

У његовом власништву налазе се два тркачка тима ("Ред бул" и "Торо росо"), три фудбалска клуба (Салцбург, Њујорк, Лајпциг) и један хокејашки клуб (Салцбург).
Налази се на 193. мјесту листе најбогатијих америчког магазина "Форбс". Скупља олдтајмере и пилотира, има стазу за болиде Формуле 1, по којој и сам вози. Има сина Марка, који треба да наслиједи његову империју.

Одмара се на свом острву Лаукала у Јужном Пацифику (1.200 хектара), на коме је подигао бунгалове које издаје. Преноћиште у таквом бунгалову кошта најмање 2.900 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана