Ко је заправо оснивач сајентолошке цркве?

index.hr
Ко је заправо оснивач сајентолошке цркве?

Британски новинар Расел Милер је 1986. године написао књигу "Bare-Faced Messiah".

У тој незваничној биографији раскринкао је лажи оснивача сајентологије Л. Рона Хабарда, због чега су слиједбеници ове религије предузели све како би забранили њено објављивање у САД. Након дугог судског поступка успијели су у својој намјери. Књига је међутим, објављена у остатку свијета, а на полице америчких књижара стиже тек сада.

Из ње се може сазнати да је Хабард "уљепшао" многе детаље из свог живота, пише The New York Post. Тврдио је да има диплому медицинског факултета и да је један од првих нуклеарних физичара у САД.

Милер је, међутим, сазнао да Хабард није положио једини курс физике који је имао на факултету и исписао се са Универзитета Џорџ Вашингтон након завршене прве године.

Легенда каже да је Хабард као младић пропутовао цијелу Азију и дружио се са светим људима и мистицима који су имали велико поштовање према њему. Према подацима које је пронашао Милер, оснивач сајентологије је као тинејџер два пута био у Азији док је његов отац служио војску у Гваму.
Забиљешка из његовог дневника на кратком путовању у Пекингу каже да би "Кинези могли зарадити милионе када би Кинески зид претворили у воз смрти".

Према учењима сајентологије Хабард је био прва америчка жртва на Пацифику у Другом свјетском рату. Преживио је рањавање, био привремено ослијепљен и командовао патролним чамцима на Атлантику и Пацифику.

Милер је дошао до његовог војног досјеа. Установио је да је Хабард био поручник у Бостону и убрзо је разријешен дужности. Једно вријеме је надзирао мањи брод у Орегону, али се никада није помјерио с обале.

На крају рата упознао је научника и ексцентрика Џека Парсонса, великог љубитеља окултизма, ком је недуго потом "преотео" дјевојку. Уселио се у његов дом и присуствовао бизарним сексуалним ритуалима насталим према учењима британског окултисте Алистера Кроулија. Хабард и Парсонс намјеравали су да створе дијете моћније од свих на овом свијету, чије је рођење "предвидио" Кроули.

Милер је у интервјуу за New Zork Post потврдио да су га сајентолози свакодневно пратили док је истраживао за потребе писања књиге. Открио је да су му, у сулудом покушају да га дискредитују, пожелели "смjестити" убиство. 1986. амерички музичар Ден Рид у Берлину је починио самоубиство. Милер га је прије тога интервјуисао, а сајентолози су покушавали да докажу да је Милер заправо радио за Британску обавјештајну службу и убио Рида.

"Типична параноја сајентолошке цркве. Покушали су све то да споје. То је бесмислица, али њима је то имало смисла", рекао је Милер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана