Ко је тајанствени Украјинац, власник OnlyFans-а: Богатство му премашило двије милијарде

Г.С.
Ко је тајанствени Украјинац, власник OnlyFans-а: Богатство му премашило двије милијарде

Профит OnlyFans-а је нагло скочио прошле године, а вијест да је његов власник зарадио више од 300 милиона долара (238 милиона фунти) у виду дивиденди изазвала је нова питања о порно могулу.

Леонид Радвински је 41-годишњи украјинско-амерички бизнисмен са процјењеним нето богатством од 2,1 милијарду долара. Купио је компанију OnlyFans 2018. од оца и сина Гаја и Тима Стокелија, који су је започели двије године раније са инвестицијом од 10.000 фунти (12.500 долара). О њему се врло мало зна, јер скоро никад не даје интервјуе. Упркос премиси платформе коју посједује, Радвински своју приватност чува у тајности.

Упркос његовој аверзији према публицитету, на његовом ЛинкедИн профилу и личном сајту постоје трагови о његовом животу, пише Би-Би-Си. Према његовом ЛинкедИн-у, Радвински је ризични капиталиста, филантроп и технолошки предузетник који има “посебан интерес за нове платформе друштвених медија”. Он на својој веб страници каже да је протекле двије деценије провео “градећи софтверске компаније и доприносећи покрету отвореног кода”.

Рођен у украјинском лучком граду Одеси, његова компанија је донирала помоћ у Украјини користећи криптовалуте, а стварна вриједност донације у 2022. била је више од 1,3 милиона долара, наводи CoinDesk. Радвински каже да донира “огромну количину времена, труда и новца у непрофитне сврхе”, као што су добротворне организације и технолошке подухвате. Осим програмирања и филантропије, он себе описује као “страственог читаоца који је увијек спреман за партију шаха и амбициозан је пилот хеликоптера”.

Његова породица се преселила у Сједињене Америчке Државе када је био дијете и настанила се у Чикагу. Сада живи на Флориди, али није откривено гдје тачно. Форбс пише да је ожењен, али Би-Би-Си није могао да потврди идентитет његове супруге.

 

 

OnlyFans није први посао Радвинског везан за порнографску индустрију. Студирао је економију на Универзитету Нортхвестерн, у близини Чикага, а дипломирао 2002. Од тада је започео неколико пројеката. Прије него што је постао једини акционар матичне компаније OnlyFans, основао је компанију за упућивање веб страница под називом Цибертаниа. Компанија је корисницима нудила везе до лозинки за садржај, укључујући порнографију, почевши од касних 1990-их.

 

Прије него што је кренуо у куповину OnlyFans-а, имао је и успјешну компанију за веб камере за одрасле. Феникс, компанија која поседује OnlyFans, и даље је регистрована у Великој Британији, упркос томе што је Радвински смјештен у САД. Али главни финансијски директор компаније, Ли Тејлор, налази се у Великој Британији.

 

Јавна евиденција показује да је инвеститор и оснивач Гај Стокели дао оставку из матичне компаније OnlyFans, Феникс, у децембру 2021. Истог мјесеца, Тим Стокели, Гајев син, дао је оставку на мјесто извршног директора OnlyFans-а да би “наставио нове подухвате”.

Под власништвом Радвинског, OnlyFans је цвјетао. Више се не повезује само са порнографијом, а неки од његових највећих креатора објављују само садржај који је безбједан за рад.

 

У августу 2023. године, добит компаније пре опорезивања за тај период достигла је 525 милиона долара, у односу на 432 милиона долара претходне године. Само у прошлој години, број креатора на ОнлyФанс-у скочио је за 47 одсто на скоро 3,2 милиона, док је број корисника порастао за 27 одсто на скоро 239 милиона.

 

Међутим, платформа се суочила са критикама и обновљеном пажњом регулатора и влада. Медији су 2021. извијестили да OnlyFans није успио да спријечи малољетнике да продају и појављују се у експлицитним видео снимцима. ОнлyФанс је тада рекао да су његови системи за верификацију старости премашили регулаторне захтјеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана