Ко је Стив Балмер и како зарађује милијарде не радећи ништа

GS
Foto: Instagram

За већину људи, пасивни приход је додатна мања зарада која добро дође за крпљење кућног буџета.

За Стива Балмера то значи да ће зарадити милијарду долара годишње, а да неће радити ништа.

Балмер ће толико прикупити од дивиденде од Мајкрософта у 2024. години. Технолошки див је повећао тромјесечну исплату дивиденде на 75 центи по дионици, или три долара по дионици годишње.

Будући да Балмер као бивши главни извршни директор Мајкрософта посједује 333,2 милиона дионица компаније од 2014. што је еквивалент уд‌јела од четири одсто, добиће "ситниш" од милијарду долара у фискалној 2024. И то само зато што посједује дионице — независно од кретања цијена на берзи.

Наравно могуће је да Мајкрософтов управни одбор одлучи да смањи дивиденду, али то се не чини вјероватним. Од када је компанија 2003. почела да исплаћује ​​дивиденду дионичарима, износ се само повећава.

Балмер није једини који "млати паре" само од посједовања дионица компаније које исплаћују дивиденду, преноси тпортал.

Беркшир Хатавеј Ворена Бафета требало би да прикупи чак шест милијарди долара дивиденди за ову годину, према анализи Вол стрит журнала. То је зато што већина компанија у које Беркшир Хатавеј улаже исплаћује дивиденде. На том попису су Chevron, Банк оф America, Apple, Coca-Cola, Крафт Хеинз и America Express.

На Форбсовој листи милијардера Ворен Бафтер тренутно држи пету позицију с процијењеним богатством од 106 милијарди долара док је Стив Балмер десети с 80,7 милијарди долара.

Bloomberg Billionaires Index сврстава Балмера на пету позицију с 115 милијарди долара богатства.

Балмер се придружио Мајкрософту 1980. као асистент Билу Гејтсу, али заправо је радио као главни менаџер.

Првобитно је договорио основну плату од 50.000 долара плус 10 посто уд‌јела у расту добити који је генерисао, али када је његов удио у профитима постао превелик, пристао је да замијени услове за значајан удио у власништву компаније.

Поуздани Гејтсов савјетник постепено је напредовао и постао извршни директор Мајкрософта 2000. године. Функцију је напустио 2014.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана