Ко је мис новог Бундестага?

Танјуг
Ко је мис новог Бундестага?

Берлин - Управо конституисани њемачки Бундестаг политички је плуралан, имиграционо шаролик и ''женски'' као никада до сада.

Подсјетимо, Бундестаг је састављен од побједника демохришћана, социјалдемократа, љевичара и зелених.

Данас се одмах поставља питање ко је најљепша посланица овог дома њемачког парламента.

Од 631 посланика, колико има 18. сазив Бундестага, 229 њих, односно, преко 36 одсто су жене, а ''најженскија'' од свих је партија Левица у којој је више од половине женских посланика, каже статистика, а читаоци таблиода ''Билд'' кажу да је наљепша од свих посланица млада Јана Шимке, политиколог по образовању и демохришћанин по политичком опредјељењу, рођена у Котбусу, граду Лужичких Срба, у породици чиновнице и возача.

Шимке је нови посланик Бундестага, стигла из свог изборног округа у Бранденбургу, али са искуством у парламентарном животу Њемачке, која каже да су у њеном кругу пријатеља, углавном гласали за Социјалдемократску партију (СДП), да је успијех демохришћана у дубокој зависности од канцелара Ангеле Меркел, да књиге о биографији Хилари Клинтон и Ханелоре Кол(покојна жена бившег канцелара Хелмута Кола), спадају у њену библиотеку...

На другом мјесту по љепоти је Катрин Албштајгер из баварске Хришћанско-социјалне уније (CSU), за коју се каже да је Парис Хилтон конзервативне CSU, али је подмладак странке, без обзира на атрактивност и љепоту, није поново желио на свом челу.

На трећем мјесту налази се позната левичарка Сара Вагенкнехт, жена њемачко-иранског порекла и, како је Оскар Лафонтен, бивши предсједник СПД кога су или вољели или мрзели, али пред њим скоро увијек ''скидали капу'', једном рекао-његова пријатељица.

Лафонтен, ''наполеон од Сара'', како су га многи звали и иза кога је остао политички успјех, али и афере, објелоданио је у новембру 2011. године на једном партијском конгресу, на крају говора, у одличном сценарију, да неко вријеме живи одвојено од породице и да му је лијепа Сара пријатељица.

Четврта по љепоти је, сматрају читаоци моћног ''Билда'', такође, љевичарка Зузана Караванскиј, поријеклом из Украјине, нова чланица Бундестага, која се, каже, за вријеме студија политичких наука бавила питањем идентитета у посткомунистичким земаљама.

Њемачки посланици су и миграционо шаролики-тако да постоје презимена која указују на поријекло са простора бивше Југославије, углавном, Хрватске, али ту су и презимена из Украјине, а најчешће Турске, гдје, такође, сједи једна љевичарка, Севим Дагделен, чија љепота, изгледа, није пронашла пут до ''ока'' читаоца ''Билда'', тако да се она налази негдје при дну листе љепотица њемачког Бундестага.

Нови Бундестаг, када је ријеч о занимању посланика, има у новом саставу свега два радника-једног рудара и једног бравара- што је у поређењу са шездесетим годинама прошлог вијека, око десет пута мање.

У Бундестагу има највише чиновника, чак 150, правници су на другом мјесту и њих има 117, што је три пута више него шездесетих година прошлог вијека, затим долазе педагози и учитељи, њих 52, економисти, занатлије, медицинске сестре и- двоје студената.

По први пут у немачком Бундестагу сједи и један посланик црне боје коже- Карамба Диабу (СПД).

У њемачком Бундестагу, међутим, по први пут у послијератној историји државе не сједе либерали, шефа дипломатије Гвиде Вестервела, којима није успјело да уђу у Бундестаг и добију минималних пет одсто гласова њемачких бирача.

Нови Буднестаг је женски, шаролик, разнолик и - стар, показује статистика, према којој је прошечна старост њемачког посланика скоро 50 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана