Ко је био шеик Саид бин Зајед Ал Нахјан

Агенције
Foto: Принтскрин

Шеик Саид бин Зајед Ал Нахјан умро је у четвртак након што је патио од здравствених проблема.

Предсједник шеик Мохамед прогласио је тродневну жалост након смрти брата.

Ко је био шеик Саид бин Зајед

Шеик Саид бин Зајед је био син Заједа бин Султана Ал Нахјана (1918— 2004), оснивача и првог предсједника Уједињених Арапских Емирата. Био је полубрат предсједника Уједињених Арапских Емирата, шеика Мохамеда бин Заједа Ал Нахјана.

Шеик Саид бин Зајед је био предјседник Одјељења за морске луке Абу Дабија и био је на позицији подсекретара у Одјељењу за планирање Абу Дабија. Био је члан Извршног вијећа Абу Дабија између 2004. и 2010. године.

Такође је био предсједник Фудбалског савеза УАЕ (2001–2002). Наслиједио је свог полубрата шеика Калифу на мјесту предсједника клуба Ал-Вахда прије него што га је 2011. замијенио његов брат шеик Диаб бин Зајед Ал Нахјан. Његов полубрат шеик Мансур је предсједник клуба Ал-Џазира и власник Манчестер ситија.

Кућа Нахјан

Кућа Нахјан, из које потуче шеик Саид бин Зајед, једна је од шест владајућих породица Уједињених Арапских Емирата, са сједиштем у главном граду Абу Дабију.

Ал Нахјан је огранак Куће Ал Фалахи, огранка племена Бани Јас, и повезани су са Кућом Ал Фаласи из које потиче владајућа породица Дубаија, Ал Мактум.

Бани Јаси су дошли у Абу Даби у 18. вијеку из оазе Лива. Они су владали Абу Дабијем од 1793. године, а претходно су владали Ливом. Пет владара је свргнуто, а осам је убијено у државним ударима између 1793. и 1966. године, а многи од њих су били браћа.

Породица, тј. династија Нахјан је најмоћнија породица у Абу Дабију, а самим тим и у УАЕ, још од 1761. године, када је шеик Дијаб бин Иса ал Нахјан дошао на власт. Неке процјене кажу да имовина породице Нахјан износи 150 милијарди долара.

Када је шеик Мохамед оженио принцезу Саламу 1981. године, за прославу свадбе је саграђен читав стадион - који је имао 20.000 сједишта. Свадба је трајала седам дана и била је, у то вријеме, најскупља свадба до тада организована. Потрошено је око 100 милиона долара.

Породица Ал Нахјан контролише више државних фондова, укључујући Инвестициону управу Абу Дабија и Инвестициону компанију Мубадала, који имају имовину вриједну један билион долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана