Ко и како храни свјетске лидере?

Aгенције
Ко и како храни свјетске лидере?

У Кремљу поново домаћи кувар, породица Обама једе сопствено поврће. За француског предсједника четири деценије храну спрема исти мајстор.

Руском предсједнику и његовим гостима храну више не припрема француски кувар, већ је кутлачу преузео домаћи, Вахтанг Абушиди. Њему је 26 година и најмлађи је кувар међу свјетском елитом која припрема храну за предсједнике водећих држава. И недавни сусрет кувара „великих" у Паризу и Берлину показао је да и даље неки вјерују у приче како у кухињи у Кремљу официри КГБ у куварским униформама дежурају као дегустатори, не би ли спријечили да неко отрује предсједника. Стаљина нема већ шест деценија, али је та фама остала, иако су у предсједничкој кухињи почели да раде и амерички и француски кувари, чега није било у вријеме СССР.

На такве приче кувари се само смеју и кажу да су они први дегустатори. У Кремљу поред кувара заиста постоји „санитарни љекар" који се брине за чистоћу и свјежину намирница. Кухиња мора да буде уредна и чиста, па је искључена свака могућност тровања.

Кад су лани предсједнички кувари били у кухињи у Кремљу, тај љекар се није скривао. Кувар британске краљице казао је да Руси нису једини који имају таквог човјека: кад им је Буш долазио у госте, на вечеру су дошла два америчка агента и надгледала шта се и како спрема. Сви кувари се слажу да је заправо најважније да намирнице буду свјеже. Сви предсједнички кувари тврде да су стално под стресом. Морају да раде брзо и без права на грешку. Зато је у предсједничким кухињама војничка дисциплина.

Вахтанг Абушиди је и раније био у куварском тиму. Досадашњи шеф кувара Жером Риго отишао је да ради у топлијим крајевима, на острво Маурицијус у Индијском океану. За разлику од Кремља, гдје се скоро сваки предсједнички мандат мењао кувар, у многим другим земљама није тако. Француски кувар Бернар Восион ове године слави четири деценије рада у Јелисејској палати, Франсоа Оланд је његов шести предсједник.

Кристета Комерфорд кувала је Клинтону, затим Бушу, а сада Обами. Она прича да је Мишел Обама посадила око Бијеле куће свој мали врт, па предсједникова породица једе искључиво своје поврће без хемикалија.

Сви кувари се договарају с предсједницима - на почетку мандата сазнају шта воле, а шта не једу.

Предсједник Русије је спортиста, сваког дана плива и нема проблема с килажом па може да једе шта пожели. За доручак Путин, као и многи Руси, једе разне каше од житарица, млади сир који Руси зову творог, као и мед. За ручак једе месо или рибу, а воли и слаткише, посебно сладолед. Кувар Вахтанг каже да Путин више воли руску кухињу, док садашњи премијер Медведев даје предност европској.

„Новости" су већ писале да је Путин у претходном предсједничком мандату инсистирао да се повећа количина хране која се нуди гостима на пријемима. Њему се не свиђа она западна ресторанска естетика гдје је на огромном тањиру мали комадић меса са неким преливом. Госте треба нахранити, рекао је Путин. Кувари у Кремљу и гостима нуде руску кухињу, али у европском стилу, па им боршч представљају као крем-супу од цвекле.

Кувари воде рачуна о томе шта гост не једе, као и о његовој вјери. Такве информације на вријеме добију од протокола.

Не крију кувари зашто ретко причају новинарима шта воле да једу предсједници. То је лепо објаснио кувар француских предсједника Восион. Један француски лист је написао да је Жак Ширак волио да једе телећу главу. Послије тога, у сваком селу или граду домаћини су га гостили - телећом главом. Мора да му се смучило...

Донедавни француски предсједник Никола Саркози много је волио чоколаду, Буш је мрзео броколи, а Франсоа Оланд не воли артичоке.

Шта воли да једе Путин? Бивши главни кувар у Кремљу Михаил Жуков је још прије осам година казао да је он присталица домаће, руске хране и сладоледа. „Шеф" се похвалио да се Путину посебно допала печена ћурка „Мона Лиза", као и риба с печуркама „Стјенка Разин".

Амерички кувар Мајкл Томпсон, који је радио у предсједничкој резиденцији „Бочаров Ручеј" у Сочију испричао је 2007. да су му по доласку на посао казали да Путин од меса посебно воли јагњетину, али да такође радо једе рибу, а од поврћа мариниране краставце. Алкохол ретко пије. На пријемима попије чашу вина, или, ако је с ветеранима, онда вотку. С пријатељима најрадије попије криглу пива.

На дачама руског предсједника и премијера у Подмосковљу њиховим супругама у припреми хране помажу куварице. Намернице довозе са државних пољопривредних добара. Путин има две ћерке, па супруга Људмила када се окупи породица радо кува неко од омиљених јела руске кухиње или колаче.

Супруга премијера Светлана Медведева воли да спрема за сина Иљу, који ће на јесен бити бруцош на правном факултету у Москви. Медведев је, иначе, испричао да за нову годину његова супруга спрема традиционалне руске салате.

За рођендане супруге одмарају, јер и Путин и Медведев госте зову у ресторан. За разлику од нас, који славимо углавном дјечје рођендане, у Русији се и старијима редовно припрема славље. Тако и Путин сваке године позове најближе пријатеље. Из иностранства обавезно дођу Герхард Шредер и Силвио Берлускони.

У СРБИЈИ - ЈАГЊЕТИНА
Кад први пут Путин буде долазио у Србију на позив домаћина Томислава Николића, српски кувари би могли да госту из Москве припреме јагњетину, какве по укусу нема у Русији. Наше месо је укусније, што лако примјете сви Руси који дођу у Србију и на Балкан. С друге стране, Руси имају далеко бољи избор рибе.


ОДЛАЗЕ ДА ЗАРАДЕ
Путиновог новог кувара Вахтанга у Кремљ је довео бивши шеф кувара, Француз Риго. Талентовани „приправник" имао је само 20 година и врло брзо је учио од Француза. Зашто кувари у Кремљу најчешће послије једног мандата одлазе није тајна: сви они желе да тај статус уновче, па отварају ресторане, а мамац за госте је то што су радили као главни кувари у Кремљу. И неки од српских кувара у Москви су се хвалили и рекламирали да су били Титови кувари. И садашњи млади главни кувар Вахтанг машта да једног дана отвори своју малу пивару, а храну би волио да прави од свог поврћа и меса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана