Ко ће освојити Нобелову награду за мир?

ГС
Foto: Илустрација

Овогодишња Нобелова награда за мир могла би завршити у рукама Светлане Тикхановске, климатске активисткиње Грете Тунберг или Репортера без граница.

Добитника награде од милион долара бира петочлана комисија коју именује норвешки парламент, а која ц́е бити објављена 8. октобра.

"Репортери без граница и Одбор за заштиту новинара неки су од главних кандидата", рекао је Хенрик Урдал, директор Института за истраживање мира у Ослу.

"Ово је у складу са великом дебатом о важности независног извештавања и борби против лажних вести за демократију", рекао је он.

Борба против глобалног загријевања, коју води шведска тинејџерка Грета Тунберг, можда најпознатија климатска активисткиња на свијету, такође би могла добити признање, преноси б92.

"Савјет безбједности УН изразио је забринутост да би штетни ефекти климатских промјена могли представљати ризик по међународни мир и безбједност", рекла је Асле Свен, историчарка Нобелове награде за мир.

За награду је номиновано укупно 329 кандидата.

Такође су номиновани лидер руске опозиције Алексеј Наваљни, америчка политичарка Стејси Абрамс, Светска здравствена организација (СЗО) и покрет "Блек Ливес Матер".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана